Foto: Shutterstock
Galvenā mēles palīgfunkcija ir košļāšana un pārtikas norīšana, taču var vien apbrīnot, kādu tik vēl mēles pielietošanas funkciju neatrod dažādas dzīvas būtnes. Piemēram, kaķu ģimenēs mēli izmanto kā ķemmi, ar kuras palīdzību šie mīluļi attīra savu kažoku, tostarp likvidējot izkritušos “matiņus”. Tāpat ar mēli ir viegli notīrīt gaļu no kauliem, kad iegūts kārtējais medījums.

Suņu dzimtas pārstāvji ar savas mēles palīdzību regulē ķermeņa temperatūru, izmantojot to kā kondicionieri, kas palīdz atveldzēties karstā laikā. Mēle šādiem dzīvniekiem ir vienīgā ķermeņa daļa, kas ir spējīga iztvaikot mitrumu. Bet ir arī tādi dzīvnieku pasaules pārstāvji, kuri mēli izmanto pārtikas ieguvei. Tiem arī ir garākās mēles starp visiem dzīvniekiem.

Lidojošā pele (Anoura fistulata)

Zinātniekiem izdevies noskaidrot, ka starp zīdītājiem garākās mēles īpašnieks ir lidojošā pele. Tās mēles garums ir aptuveni 8,5 cm, kas ir trīs ar pusi reižu vairāk nekā peles ķermenis kopumā. Šāds mēles garums pelei nepieciešams, lai iegūtu nektāru no īpašiem ziediem, kuru latīniskais nosaukums ir "Centropogon nigricans". Un vēl interesanti it tas, ka šī auga nektāru ir spējīgas iegūt tikai un vienīgi lidojošās peles.

Dzenis (Picidae)

Mēs jau esam pieraduši mežā saklausīt dzeni – tā šis putns iegūst sev barību, kas atrodas zem koku mizām. Bet kā viņš to iegūst? Atbilde: ar garās mēles palīdzību, kas var būt sasniegt aptuveni 10 cm garumu, un tā izvietota speciālā galvaskausa daļā. Putna mēles galā ir tāds kā āķis, ar kura palīdzību tas aizķer zem mizas paslēpušos kāpurus un ieliek tos mutē.

Nereti dzeņi var baroties arī ar skudrām un termītiem, bet ziemas periodā var ēst arī koku sēklas. Ir vērts atzīmēt, ka dzeņa mēle ārpusē tiek izvirzīta ar tādas kā speciālas lentas palīdzību, kas apņem galvaskausa iekšējo dobumu un ir piestiprināta pie putna nāss.

Austrālijas ehidna (Tachyglossus aculeatus)

Šie dzīvnieki ir vienīgie zīdītāji, kuri dēj olas. Tās viņi nēsā pavēderes kabatā, līdz izšķiļas embrijs (1,5 cm garš), kurš pēc tam pieķeras pie mātes piena laukuma un barojas ar pienu, līdz sasniedz 2–3 mēnešu vecumam vēstīts Latvijas Dabas muzeja mājaslapā.

Ehidna barojas ar skudrām un termītiem, kurus saķer ar lipīgo mēli. Raksturīgas ķermeni klājošas adatas un īsas kājas ar spēcīgiem nagiem, kas palīdz alu rakšanā. Briesmu gadījumos ierokas zemē vai saritinās kamolā kā ezis.
Foto: Shutterstock

Lai gan pats dzīvnieks ir visai ass, viņa mēle gan ir plāna un gara. Turklāt mēli klāj speciāls šķidrums, ko ražo siekalu dziedzeri un tas ļauj notvert kukaiņus. Dzīvnieka mēles garums, kad tā izšauta, sasniedz pat 18 centimetrus, turklāt neraugoties uz to, ka daļa mēles paliek arī mutē.

Interesanti, ka šī dzīvnieka izbāzenis atrodas arī Latvijas Dabas muzejā. To muzejam 1900. gadā uzdāvināja Ferdinands Erdmans Štolls, un tas ir vienīgais savas sugas pārstāvis muzeja krājumā.

Čūskas (Serpentes)

Unikāli rāpuļi, kuriem piemīt gan garš ķermenis, gan gara mēle – līdz pat 25 cm. Ar savas neparastās mēles, kuras gals ir sašķelts, palīdzību čūskas viegli nolasa informāciju par visu, kas viņām ir apkārt.
Foto: AFP/Scanpix

Čūskas mēle atrodas pastāvīgā kustībā. Tādā veidā viņas "atlasa" daļiņas ūdens, augsnes un gaisa, analizējot saņemto informāciju, kas ļauj atrast upuri vai potenciālo ienaidnieku.

Govis (Bos taurus)

Govis ir zīdītāji ar pietiekami apjomīgu, raupju un garu mēli – līdz pat 30-45 cm. Mēles garums ir atkarīgs, pirmkārt, no vecuma un dzīvnieka šķirnes. Šāda mēle govīm ir nepieciešama, lai satvertu zālaugus, kuru tā "nopļauj ar griezējzobiem", kas atrodas apakšējā žokļa daļā.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Žirafe (Giraffa camelopardalis)

Žirafe auguma ziņā ir vislielākais zīdītājs. Lai cik tas nebūtu pārsteidzoši, bet arī žirafes nekad nejūtas pietiekami garas, tādēļ pietiekami bieži tās izmanto savas garās mēles palīdzību. Mēle šim dzīvniekam ir ap 45 cm gara. Turklāt žirafēm mēle ir ne tikai gara, bet arī ļoti izveicīga.
Foto: Shutterstock

Ar tās palīdzību dzīvnieks viegli spēj noplūkt lapas no kokiem un krūmiem. Interesanti, ka lūpas un mēle žirafēm veidotas tā, ka tās nepavisam netiek traumētas – nedz no ērkšķiem, nedz koku zariem.

Hameleoni (Chamaeleonidae)

Hameleoni ir visneparastākās ķirzakas no zvīņrāpuļiem. Viena no īpašākajām hameleona pazīmēm ir viņa mēle, kuras garums var sasniegt pat 50 cm. Parasti mēles garums atbilst tās īpašnieka garumam, tādēļ, – jo lielāka pati ķirzaka, jo garāka tās mēle.
Foto: Shutterstock

Taču saskatīt hameleona mēli viņa krāšņajā ķermenī var tikai pēc tās izšaušanas. Viss medīšanas process (mēles izšaušana un tās atgriešanās sākuma pozīcijā) ilgst vien 1/20 sekundes. Interesanti, ka hameleons trīs sekunžu laikā spēj atpazīt un pēc tam noķert līdz pat četriem kukaiņiem.

Skudrulācis (Myrmecophagidae)

Skudrulācim nav zobu, bet tie arī dzīvniekam nav vajadzīgi, jo skudrulācis barojas ar maziem kukainīšiem, tādiem kā skudras un termīti.
Foto: Shutterstock

Bet bez savas lipīgās un garās mēles gan tie nespētu iztikt. Piemēram, gigantiskajam skudrulācim ( Myrmecophaga tridactyla) mēle var sasniegt pat 60 cm garumu. Mēle skudrulācim kustās aptuveni 160 reizes minūtē.

Komodo varāns (Varanus komodoensis)

Komodo varāns ir vislielākā ķirzaka pasaulē. Vēl viņu mēdz saukt par "zemes krokodilu". Ķirzaka izaug līdz pat trīs metriem garumā, bet tās mēle – līdz 70 cm. Šie varāni sver ap 70 kilogramiem.
Foto: Shutterstock

Šis lielais un spēcīgais dzīvnieks ir spējīgs nogalināt pat bifeli. Lai to paveiktu, pietiek vien upurim radīt vienu rētu, bet pēc tam tikai tam sekot un gaidīt, kamēr tas nobeidzas. Lieta tāda, ka varāna siekalas satur daudz baktēriju, kas, nonākot upura rētā, rada asins saindēšanos.

Zilais valis (Balaenoptera musculus)

Zilais vai gaiši zilais valis ir vislielākais dzīvnieks pasaulē. Turklāt tas ieguvis arī titulu – "vislielākās un garākās mēles īpašnieks pasaulē". Zilā vaļa mēle sver 2,7 tonnas.
Foto: Shutterstock

Tikai trīs metrus garo zilā vaļa mēli pieņemts mērīt nevis garumā, bet platumā, jo tā ir kā milzīgs virzulis, kas kalpo krila garneļu filtrēšanai, kuras nokļūst mutē ar tonnām jūras ūdens. Jāpiebilst, ka pieaudzis zilais valis dienā apēd apmēram 40 miljonus krilu, kas ir ap 3600—4000 kg.

Lūk, arī sanāk, ka mēle katrai dzīvnieku sugai ir pielāgota attiecīgajam biotopam un pārtikas iegūšanai! Tā ir ļoti svarīga katram no dzīvniekiem. Nebūtu mēles – dzīvnieki vienkārši aizietu bojā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!