Foto: PantherMedia/Scanpix

Divi suņi mājās – tas vairs nav nekas neparasts, suņu mīļu ir daudz, taču nereti rodas iepriekš neparedzētas problēmas. Piemēram, divi dažādu šķirņu suņu puikas katrs iezīmē savu teritoriju, bet jācieš, protams, saimniekiem. Ko darīt? Lūk, jautājums un atbilde!

"Lūdzu mazu konsultāciju – ko vajadzētu ņemt vērā, ja vienā mājā jāsadzīvo diviem dažādu šķirņu un dažādu vecumu suņiem – puikām – taksim un špica izskata krancītim.

Iepriekš viņi ir dzīvojuši katrs savā dzīvoklī, bet tagad dzīvo vienā mājā, ir katrs sava ģimenes locekļa mīlulīši, pēc trīs mēnešu kopdzīves ir itin labi saraduši, taču bieži te viens, te otrs iezīmē teritoriju, atstājot peļķītes un mēdz šo to sagrauzt, kaut gan rotaļlietas viņiem ir. Grauž parasti jaunākais – gadu vecs taksis.

Baidos, ka varētu rasties problēmas, tāpēc lūdzu ieteikumus, ko šādā situācijā vajadzētu darīt un no kā izvairīties," tā pēc padoma vēstulē taujā suņu saimnieks.

Konsultē veterinārārsts Aigars Briņķis:

"Atrodoties šādā situācijā, dzīvnieki sāk izrādīt savu dominējošo stāvokli un bieži sāk iezīmēt savu teritoriju. Kastrācija var palīdzēt risināt šīs uzvedības problēmas, tomēr pastāv iespējamība, ka dzīvnieki arī pēc kastrācijas turpina iezīmēt teritoriju. Šo problēmu patiešām ir ļoti grūti kontrolēt.

Vēl viena iespēja ir turēt suņus katru savā būrītī, kamēr nav neviena mājās un pēc izlaišanas no būra tos vajadzētu vaktēt un sodīt, ja suns turpina šo iezīmēšanu. Tā patiešām ir smaga problēma, un te būtu nepieciešama zoopsihologa palīdzība."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!