Foto: Shutterstock

Dažreiz mājdzīvnieki to saimniekiem sagādā ne mazums rūpju, bet, kā izrādās, viņiem piemīt arī gana daudz vērtīgu īpašību, un viena no tām – veselības problēmu likvidēšana cilvēkam.

Kā tieši dzīvnieki ietekmē cilvēka veselību, mēģināja sīkāk papētīt "Adme", izsakot cerību, ka šis nelielais apkopojums iedvesmos padomāt, vai arī tu nevēlies iegādāties sev mājdzīvnieku, taču, ja tas tev jau ir, vēl vairāk viņu cienīt un mīlēt.

Suņi

Ar suni saimniekam nenāksies skumt – ilgas pastaigas, rotaļas, dresūra – un, lūk, nemanāmi nometīsi arī kādu lieko kilogramu, tavs holesterīna līmenis ieies normā, tu aizmirsīsi par aizdusu un citām veselības ķibelēm, kas saistītas, piemēram, ar sēdošu dzīvesveidu.
Foto: Shutterstock

Kad paijājam suni, mums sāk izstrādāties dopamīns jeb laimes hormons. Tāpat samazinās nervozitātes līmenis, depresija un citas psihiskas saslimšanas.

Kaķi

Tiek uzskatīts, ka kaķi ir spējīgi noņemt negatīvo enerģiju no slimības. Kaķīši jūt, kas tieši tev sāp, un tie speciāli iekārtojas pie tās vietas, lai to "sasildītu".

Viena no patīkamākajām kaķu zālēm ir murrāšana. Tā nomierina nervu sistēmu skaņas vibrācijas dēļ, normalizē asinsspiedienu un sirds ritmu. Bet vēl pierādīts, ka murrāšana spēj nostiprināt kaulu sistēmu un veicina ātrāku to dzīšanu, piemēram, lūzumu gadījumos.
Foto: Shutterstock

Pētījumi liecina, ka kaķa murrāšanas skaņas var uzlabot cilvēka kaulus un veicināt sāpju mazināšanos, kā arī pašsajūtas uzlabošanos. Tieši patīkamās kaķu "dzirnaviņas" ir tās, kas murrātājus padara par lieliskiem kompanjoniem un terapijas dzīvniekiem. Lai arī fakts, ka kaķi ne vienmēr izskatās laimīgi un luncina asti, varētu liecināt, ka mīlulis nav ar dzīvi apmierināts, nonākot cilvēka klēpī, viņš drīz vien sāks murrāt.

Ja arī tev mājās ir draudzīgs četrkājainais terapeits, nevilcinies un paņem viņu klēpī. Ja mīlulis sāks murrāt, iespējams, neviļus pieķersi sevi pie domas, ka varbūt viņš tevi tajā brīdī ārstē. Ne velti kaķis bieži vien apguļas tieši pie tās cilvēka ķermeņa daļas, kas viņam tobrīd sāp vai raisa diskomfortu.

Papagaiļi

Putnu treļļi nomierina un normalizē sirds ritmu. Bet no rīta, piemēram, putnu radītās skaņas palīdz ātrāk pamosties un paaugstina aktivitātes līmeni uz tā rēķina, ka iedarbojas uz organismu kā ritmiska mūzika.

Pastāv uzskats, ka papagaiļi spēj samazināt sāpes sirdī un palīdz izārstēt stostīšanos.

Zivtiņas

Akvārija zivtiņas ir vislabākās zāles pret stresu. To mierīgā peldējuma vērošana vismaz pusstundu palīdz atslābināties, normalizēt pulsu un asinsspiedienu.
Foto: Shutterstock

Trusīši

Pundurtrusīši un citi mazi grauzēji "tiek rekomendēti" par sevi nepārliecinātiem un nedrošiem cilvēkiem, īpaši bērniem. Komunikācija ar kāmīšiem, jūras cūciņām un trusīšiem palīdz novērst trauksmi.
Mazā dzīvnieciņa glaudīšanas process attīsta sīko motoriku, samazina agresijas līmeni un trauksmi, kā arī samazina sasprindzinājumu.
Foto: Arhīva foto

Tiek uzskatīts, ka dekoratīvie trusīši un kāmīši ārstē locītavu slimības, bet, piemēram, baltās žurkas atbrīvo no neirozēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!