Foto: Shutterstock
Vai arī tu kādreiz esi izjutis neaptveramu velmi parunāt ar savu četrkājaino draugu cilvēku valodā un uzzināt, ko īsti viņš savā galvā domā? Kāpēc reizēm dara tik jocīgas lietas? Visam ir loģisks skaidrojums, tāpēc vēlamies pastāstīt par dažādām savdabīgām un interesantām suņu ikdienas darbībām, kuras palīdzēs tev labāk izprast savu labāko draugu.

Smaga elsošana

Lai arī cik ļoti reizēm pēc fiziskām aktivitātēm cilvēks ir noguris, viņš nekad neelso tik stipri kā suns. Elsošana suņiem nav atkarīga no šī faktora, jo reizēm viņi to sāk darīt, pat nepakustoties. Tas liecina par ķermeņa pārkāršanu, tāpēc suns atver muti, izbāž mēli un sāk intensīvi elpot.

Šajā laikā suns arī saslapina mēli, lai pastiprinātu iztvaikošanas procesu, jo tas ir atvēsināšanās pamatā. Tāpēc pārkarsuši suņi dzer vairāk ūdeni nekā parasti – lai mēles virsma tiktu apgādāta ar šķidrumu.

Ja cilvēks spēj ātri samazināt ķermeņa temperatūru ar svīšanu, tad suņu gadījumā tas nestrādā, jo viņiem iedarbīgi sviedru dziedzeri ir tikai uz pēdām.

Priekšmetu graušana

Katrs, kurš mājās audzinājis sunīti no kucēnu vecuma, zina, ka reizēm gadās atvadīties no savām mīļākajām kurpēm, čībām vai apģērba gabala, jo mazais iemītnieks to būs piesavinājies. Dažādu priekšemtu graušanai var būt trīs galvenie iemesli – rotaļīgums, zobu šķilšanās vai "pirmsmedību" fāze.

Pirmajos divos variantos ir skaidrs, ka sunim nepieciešama cilvēka uzmanība un cietākas rotaļlietas, taču trešā kontekstā minams, ka suns ir pietiekoši liels, lai interesētos par medījumu, taču vēl ne tik prasmīgs, lai to noķertu. Savvaļā pieaugušie nes jaunākajiem lielus gaļas klučus, tāpēc arī ir radies pieradums, ka suns, piemēram, uz paklāja atstātas čības uzskata par dāvanu no vecākajiem.

Foto: Shutterstock

Aizdomīga izturēšanās pret svešiniekiem

Gandrīz visi suņi ir aizdomīgi pret svešiniekiem, un šis fakts noteikti saimniekus neapbēdina – ir svarīgi, ka dzīvnieks ir draudzīgs ar cilvēkiem, taču pirmajā brīdī izturas ar aizdomu. Reizēm var gadīties arī, ka suns pret vieniem svešiniekiem ir naidīgāk noskaņos nekā pret citiem.

Atbilde uz jautājumu, kāpēc suņi pret vieniem izturas draudzīgāk, bet citus neuzņemt tik silti, meklējama apmeklētāju kustībās. Ja cilvēks ir nervozs, satraukts, sāk darīt asas kustības ar rokām un vēl piedevām baidās, situācija var neizvērsties pozitīvi. Cilvēka atkāpšanās parasti sunim dod signālus, ka ir jākustas uz priekšu.

Zāles ēšana

Tam, kāpēc suns ēd zāli, vienota skaidrojuma nav, taču cilvēki izvirzījuši skaidrojošas teorijas. Sakāmvārds, piemēram, vēsta, ka, ja suns ēd zāli, gaidāms lietus, taču saistība starp šiem abiem lielumiem var nebūt galvenais iemesls. Parasti suņi norij nelielu daudzu zāles, tāpēc šķiet, ka viņus interesē vairāk stiebru sula, nevis augu ciete.

Daži suņu saimnieki uzskata, ka suņiem pēc zāles ēšanas sākas gremošanas traucējumi, jo reizēm apēstā zāle tiek izvemta. Citi uzskata, ka šī ir zīme, ka suņu uzturā jāiekļauj vairāk rupjās barības, un tieši šis ir bijis iemesls, kāpēc zāle tikusi atvemta. Ja šāda situācija turpinās regulāri, ieteicams konsultēties ar veterinārārstu.

Informācija apkopota no grāmatas "Suns tuvplānā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!