Foto: Shutterstock
Reizēm kaķu darbības un motivācija var būt neizprotama. Te viņi nolemj, ka jāguļ kartona kastē, taču pēc brīža jau tieksies kaut ko nogrūst no galda vai paskraidīt pa māju. Taču ir vēl kāda pazīme, kas vieno daudzus jo daudzus peļu junkurus: sekošana līdzi saimniekam pat uz vannasistabu.

Ikdiena ar četrkājaino draugu noteikti nav parasta, tajā allaž ir kādi pārsteigumi, negaidītas situācijas un dažādas emocijas. Un, šķiet, kaķu saimnieki jo labi zina, ka viņu mīlulis noteikti dara arī to, kas nav līdz galam izskaidrojams un ko nevar "iztulkot" pat dzīvnieku speciālisti. Kāpēc gan kaķim būtu jāseko līdzi savam saimniekam uz vannasistabu? Bieži vien murrātāji dodas līdzi cilvēkam, piemēram, uz virtuvi, kur dabū ēdienu, vai guļamistabu, kur ērti iekārtoties saldam miegam. Kāds gan labums no vannasistabas?

Iespējams, ka šajā mājokļa telpā iekārtota kaķa kastīte, kuru viņš, saprotams, dienas laikā vairākkārt apmeklē, tāpēc var gadīties, ka dabiskās vajadzības kaķim kārtojamas tobrīd, kad uz vannasistabu dodas kāds ģimenes loceklis. Tāpat pastāv varbūtība, ka vannasistabā gluži vienkārši ir silti, jo tajā tikko mazgājies kāds ģimenes loceklis. Kaķiem, protams, patīk siltums, un viņi tieksies izmantot katru iespēju ērti iekārtoties un sildīties.

Foto: Shutterstock

Neparastāks skaidrojums piedāvāts portālā "Inverse", kur savu komentāru izteikusi kaķu pētniece Mikela Delgado no Deivisa Kalifornijas Universitātes ASV. Viņa izteikusies, ka, iespējams, kaķiem patīk sekot līdzi saimniekam uz vannasistabu tāpēc, ka mīlulis apzinās – šajā telpā saimnieks būs viens, līdz ar to kaķis var lūkot pēc nedalītas uzmanības, ko citādā veidā būtu grūti iegūt. To viņa skaidrojusi ar mūsdienu straujo ritmu un saimnieku laika trūkumu, lidz ar to kaķis var meklēt alternatīvus veidus, kā piesaistīt sev uzmanību. Taču var būt arī tā, ka kaķim saimnieks nemaz nav tik primārs un mīlulis labāk vēlas pavadīt laiku vannasistabā, jo tajā ir vēsas, gludas virsmas, piemēram, izlietne, kurā daudziem kaķiem patīk gulēt. Protams, nevar aizmirst arī par ūdeni. Ja saimnieks ir gatavs kaķa spēļu dēļ atvērt ūdens krānu un ļaut, lai šķidrums tek, kaķis ātri vien to sāks ar ķepu tvarstīt.

Līdzīgu domu izteikusi arī savvaļas bioloģe Imodžene Kanselare, kura apstiprinājusi, ka tieksme pēc sekošanas var būt skaidrojama ar kaķu vēlmi būt siltumā, vienlaikus gūstot kāda ģimenes locekļa uzmanību. "Manuprāt, viņi vēlas būt pasaules centrā un ir iemācījušies, ka cilvēki neko daudz nedara, kad sēž mazā telpā," pieļāvusi Kanselare.

Kas notiek, ja saimnieks aiz sevis aizver durvis un kaķi neielaiž iecerētajā telpā? Mīluļa reakcija var būt dažāda: skaļa ņaudēšana, skrāpēšanās, pat lekšana uz durvju roktura vai atriebšanās, ielecot cilvēkam kājās pēc tam, kad viņš iznācis no vannasistabas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!