Foto: Kadrs no video

Fotogrāfs Pols Niklenas Nunavutā, Kanādā, nofilmējis izkāmējušu polārlāci, kas nu kļuvis par tādu kā klimata pārmaiņu simbolu, uzskatāmi rādot skaudro realitāti, vēstīts "National Geographic".

Niklens kopā ar entuziastiem no organizācijas "Sea Legacy" devies uz Bafina salu Kanādā, kur vasaras beigās gadījies sastapt polārlāci badā. Lai arī fotogrāfa pieredze ar lāčiem savvaļā esot visai liela, tik novājējušu dzīvnieku viņam nācies redzēt pirmo reizi. "Mēs tur stāvējām, filmējām un raudājām, asarām ritot pār mūsu vaigiem," teicis Niklens.

Video fragmenti publicēti 5. decembrī un šajā laikā piesaistījuši vairāku mediju uzmanību. Daudziem video skatītājiem esot radies arī jautājums par to, kāpēc entuziasti nav centušies lācim palīdzēt un pabarot. "Protams, tas ienāca man prātā. Bet nav tā, ka es staigātu apkārt ar trankvilizatoru vai 400 mārciņām roņa gaļas," skaidrojis fotogrāfs. "National Geographic" norādīts, ka barot polārlāčus Kanādā esot nelegāli.

Fotogrāfa mērķis, iemūžinot izkāmējušā lāča dzīves mirkļus, bijis likt cilvēkiem saprast un uzskatāmi redzēt, ko nozīmē klimata pārmaiņas. "Kad zinātnieki saka, ka lāči izmirst, es vēlos, lai cilvēki saprot, kā tas izskatās. Lāči nomirs badā. Badā mirstošs lācis izskatās šādi," tā Niklens.

Polārlāči galvenokārt apdzīvojot arktiskos reģionus, tāpēc esot vieni no pirmajiem, kas uz savas ādas jūtot klimata pārmaiņas, temperatūras paaugstināšanos un jūras līmeņa celšanos. Tādēļ arvien vairāk lāču varot novērot uz sauszemes, nevis ledājiem. Jau 2002. gadā Pasaules Dabas Fonda pētījumā ziņots, ka polārlāči varētu tikt apdraudēti vai pat izzust pavisam. Dzīvnieki sākuši pārcelties no ledus uz sauszemi, tādēļ daudzi novērotie lāči pēc laika cietuši no bada.

Turpmāko desmitgažu laikā polārlāču skaits savvaļā no aptuveni 25 tūkstošiem varētu sarukt pat par trešdaļu, vēstīts "Washington Post".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!