Foto: Shutterstock
Mūsdienās gorillu vērošana klātienē nebūt nav neiespējama, atliek vien zināt, uz kurieni doties, lai ar iespaidīgajiem primātiem satiktos teju vai aci pret aci. Pateicoties pētnieku novērojumiem, par gorillām iespējams daudz uzzināt. Taču aktuāls paliek jautājums, kur gan gorillas vēl var redzēt, ja ne zoodārzos daudzviet pasaulē?

Kalnu gorillas savvaļā dzīvo tikai trīs valstīs – Ruandā, Ugandā un Kongo demokrātiskajā republikā. Aptuveni 490 dzīvnieku mīt Virungas vulkānisko kalnu sistēmā, kas pieejama no visām trijām valstīm, otra kopiena – aptuveni 300 dzīvnieku – mīt Bvindi necaurejamajā mežā Ugandā. Pasaulē savvaļā dzīvo ap 200 000 vairāku sugu un pasugu gorillu īpatņu.

Pasaule par šiem dzīvniekiem uzzināja, lielā mērā pateicoties pētnieces Diānas Fosijas darbam. Par viņas dzīvi un darbu stāsta arī miniseriāls "Diāna Fosija: noslēpumi miglā", kas patlaban sestdienās skatāms "National Geographic".

Fosijas popularitāte lika pamatus tūrisma nozares attīstībai šajās Āfrikas valstīs, un vēl joprojām ar naudu, kas iegūta no apskates atļauju tirgošanas, tiek finansēta gorillu aizsardzība un vietējās kopienas. Visās trijās valstīs sistēmas ir līdzīgas: atļauja ļauj doties pārgājienā un pavadīt stundu tuvu gorillām. Ugandā atļauja maksā 600 ASV dolāru, Ruandā – 1500 ASV dolāru, bet Kongo demokrātiskajā republikā – 400 ASV dolāru.

Plānojot šādu ceļojumu, jāņem vērā, ka tas ir jārezervē ļoti savlaicīgi, jo gorillu apskates atļauju skaits ir ierobežots. Pārgājienos atļauts doties no piecpadsmit gadu vecuma, un tie notiek parka uzraugu un gidu vadībā. Tas ir vienīgais veids, kā dzīvniekus apskatīt, jo apvidus ir pārāk bīstams, gorillas var būt kašķīgi, kaut arī ir radināti pie cilvēku klātbūtnes, bet reindžeri medī kontrabandistus un īpaši nešķiro neatļautās vietās satiktas personas.

Uganda

Foto: Shutterstock

Ruanda

Foto: Shutterstock

Kongo demokrātiskā republika

Foto: Shutterstock

Gabona

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!