Viens no veidiem – galda vidū izkārto kadiķa vai citu koku zarus. Nekas nenotiks, ja kādu bļodu uzliks uz tiem, turklāt tas izskatīsies ļoti labi. Ja vēl kaut kur pa starpai noliksi kādu svečturi vai izkārtosi lampiņu virteni, sanāks pavisam glīti!
Platākam galdam var atļauties veidot kuplāku kompozīciju, ko izlikt vidū. Zaļās skujas salikumā ar sulīgas krāsas lapām, piemēram, īlekšiem, un svečturiem ar garajām svecēm radīs vajadzīgo efektu.
Ne vienmēr ir jāpārspīlē ar dekorēšanu, jo ēdiens pats par sevi izdaiļos galda klājumu. Vienkrāsaino galdautu noklāj ar audumu celiņiem, kas ir citā krāsā, bet galda vidū liec kādu burku, vāzi vai pudeli ar zaļumiem, kuros var iekārt eglīšu mantiņas vai čiekurus.
Uz balta galdauta labi izcelsies dažādi zaļumi, tāpēc var izkaisīt zariņus, lapas, bet vietām izlikt sveces, un ar to jau būs gana.
Ja netīk doma par galda dekorēšanu, vēl var izlīdzēties ar iekārtu kompozīciju, kas radīs vajadzīgo noskaņu, bet nemaz neaizņems vietu uz galda. Iekar makšķerauklās kādu zaru un aptin to ar virtenēm, pielīmē zaļumus un nostiprini kādus ziedus vai rotājumus.
Lūk, vēl viens piemērs, kur galds ir salīdzinoši brīvs, bet galvenais akcents ir iekārts! Var arī virs galda iekārt virteni ar egļu zariem vai mežrozīšu ķekariem.
Pie apaļa galda kompozīcijas var norobežot ar galda celiņu, uz tā liekot vien dekorus, bet brīvajā zonā bļodas, šķīvjus un visu ēdamo.
Mājīgu sajūtu radīs glāzītēs saliktas tējas sveces. Galda vidū izklāj garu auduma celiņu, saliec egļu zarus un tad izgaismotās glāzes. Gan skaists dekors, gan vietas ēdienam!
Atceries, ka bagātīgi klātam galdam labāk izvēlēties augstus dekorus, kas aizņem pēc iespējas mazāku plakni no galda. Te lieliski sevi pierāda egles podiņos, kas svētku tematikā izdaiļo galdu.
Galda klājumā bez ēdiena neiztrūkstošas, vismaz Ziemassvētkos, ir sveces, un tās labi izskatīsies burciņās, kur sabērtas dzērvenes, mākslīgais sniegs. Iedvesmojošus piemērus četriem veidiem, kā no burkām izveidot galda kompozīcijas, raugies šajā rakstā.
Nebaidies galda noformējumā izmantot arī meža veltes. Bluķi lieliski kalpos dažāda izmēra šķīvju pasniegšanai, turklāt pasargās galdautu no karstajiem kastroļiem, ja tos paredzēts likt uz galda.