Foto: Shutterstock
Losandželosas zoodārzā ASV dzimis okapi mazulis, vēstīts zoodārza mājaslapā. Šīs sugas dzīvnieka tuvākais radinieks ir žirafe, par ko liecina arī zvēra ķermeņa uzbūve, turklāt okapi mēdzot saukt arī par meža žirafi.

Norādīts, ka okapi mazulis dzimis pērnā gada 10. novembrī, taču vien tagad parādīts plašākai pasaulei. Vārdā vēl nenosauktā meža žirafe dzimusi māmiņai Opijai un tēviņam Džeksonam, un dzīves pirmos mēnešus viņa pavadījusi, iepazīstot sevi, ģimeni, apkārtni un zoodārza kopējus. Zoodārzs esot iesaistījies īpašā okapi pavairošanas programmā, kas paredzot šīs sugas dzīvnieku skaitu pasaulē palielināt, jo savvaļā okapi skaits diemžēl sarūkot.

Okapi esot rets un īpašs dzīvnieks, pirmais savas sugas pārstāvis, kas dzimis Losandželosas zoodārzā. Kopumā ASV šo dzīvnieku skaits varētu sasniegt simtu, taču savvaļā okapi populācija varētu būt mērāma līdz pat 50 tūkstošiem šīs sugas pārstāvju. "Ne tik sen bija laiks, kad okapi zoodārzos bija ārkārtīgi reti. Sugu saglabāšanas programmu dēļ varēts šos dzīvniekus zoodārzos pavairot, un zvēru populācija nebrīvē ir laba. Šis ir viens piemērs tam, cik svarīgi ir zoodārziem līdzdarboties apdraudētu sugu saglabāšanā. Apmeklētāji zoodārzā var redzēt okapi, un tas raisa diskusijas par to, kā mēs varam glābt šo sugu un viņu dzīvotni dabā," norādījis Džošs Sisks, zoodārza pārstāvis.

Okapi esot raksturīga suga Centrālāfrikai, lai arī pat savvaļā viņus varot reti pamanīt. Okapi ir visai kautrīgi dzīvnieki un mīt dziļi mežos. Pat pētniekiem vai citiem interesentiem šķērsojot okapi dabisko dzīves vidi, ne vienmēr šos zvērus varot pamanīt. Tamdēļ zoodārza pārstāvji uzsvēruši, ka zoodārzs, ticams, ir vienīgā vieta, kur okapi varot aplūkot tik tuvu.

Lai arī varētu šķist ka okapi ir radinieks zebrai, par ko liecina strīpainais krāsojums, patiesībā lielāka līdzība okapi ir ar žirafi, norādīts mājaslapā. Turklāt okapi ir vistuvākais žirafes radinieks un abas ir vienīgās žirafu dzimtas sugas, kas izdzīvojušas līdz mūsdienām. Savukārt strīpainais krāsojums palīdzot zvēra mazulim sekot pieaugušajiem dzīvniekiem tumsā, īpaši tāpēc, ka okapi lielākoties apdzīvojot mežus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!