Foto: Shutterstock
Bieži vien kaķu saimniekus māc šaubas par to, vai mīlulis jāsterilizē. Kamēr daudzi uzskata, ka tas kaķim nenāk par labu, citi nosaka galvenokārt priekšrocības šai procedūrai. Septiņus iemeslus par labu sterilizācijai min arī biedrības "Cat Care Community" aktīviste Inga Strogonova.

Biedrības pārstāvji regulāri saskaras ar nesterilizētiem dzīvniekiem un sadzimušajiem kaķēniem, kuriem atkal nākas meklēt mājas. No kuplā kaķēnu bara, kas dzimst ik gadu, varētu izvairīties, veicot kaķa sterilizāciju.

  1. Sterilizācija samazina iespēju kaķim saslimt ar vēzi vai kādu citu nopietnu kaiti. Diemžēl sezonālie hormonu lēcieni var negatīvi ietekmēt kaķa veselību, ja dzīvnieks nav sterilizēts. Saimnieks taču negrib, lai mājas kaķis pārņemtu kādu slimību no ielas kaķa, vai ne?
  2. Sterilizēts kaķis vairs necentīsies aizbēgt no mājām pretējā dzimuma pārstāvja dēļ. Bet, tā kā kaķiem patīk putni un taureņi, vajag būt uzmanīgam ar atvērtām durvīm vai logiem, jo ārpasaule ir bīstama vieta mājdzīvniekiem. Un, ja kaķis aizmuks, kur acis rāda, viņu būs grūti atrast.
  3. Lai gan kaķu grūsnības periods pats par sevi nav īpaši viegls laiks kaķenei, īsta problēma sākas ar kaķēnu piedzimšanu, jo daudzi cilvēki vienkārši izmet kaķēnus uz ielas. Viņiem nav daudz iespēju izdzīvot skarbajā pasaulē. Bet katru reizi mēģināt atrast jaunas mājas kaķēniem ir grūti izpildāms uzdevums kaķa saimniekam.
  4. Pēc sterilizācijas kaķi kļūst mierīgāki. Lai gan kaķu raksturs būtiski nemainās pēc sterilizācijas, viņi var kļūt nedaudz draudzīgāki, ko ietekmē tas, ka samazinās hormonālā agressivitāte.
  5. Arī saimniekam būs mierīgāk ar sterilizētu kaķi. Kaķis ļaus savam saimniekam vairāk gulēt un atpūsties, piemēram, pavasarī, kad kaķus parasti pārņem marta trakuma izraisītā dīvainā un ārkārtīgi emocionālā uzvedība.
  6. Hormonālās tabletes, kuras dod kaķiem noteiktos gadalaikos, lai samazinātu viņu tieksmi pēc vairošanās, var izraisīt nopietnas veselības problēmas, tāpēc, ja nevēlies riskēt ar kaķīša labsajūtu, izvēlies sterilizāciju.
  7. Sterilizēts kaķis dzīvo ilgāk, veselīgāk un pilnvērtīgāk. Laimīgs kaķis ir daļa no cilvēka laimes. Kaķim un viņa saimniekam būs tik daudz prieka un rotaļu mirkļu kopā!

Par vairākiem mītiem un patiesību, kas saistīta ar mājdzīvnieku sterilizāciju, var lasīt rakstā šeit, kur populārākos iebildumus pret šo procedūru komentē veterinārārsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!