Foto: Shutterstock
Mājdzīvnieka ienākšana ģimenē ir atbildīgs brīdis, kam pienācīgi jāsagatavojas. Tam noteikti nevajadzētu būt mirkļa iespaidā pieņemtam lēmumam, redzot apburošu mīluli un jau sapņojot par murrātāju savā klēpī. Tāpēc mājoklī pirms kaķa ienākšanas vai murrātāja pirmajās dienās jaunajā ģimenē saimniekiem būtu vēlams parūpēties par vairākām lietām, kas noteikti būs nepieciešamas, atgādināts "Pets4homes".

Bez turpmāk minētajām lietām neiztikt. Tās galvenokārt ir kaķa pirmās nepieciešamības preces, kas noteikti noderēs ikdienā.

Trauciņi ēdienam un ūdenim

Šīs lietas pat nav obligāti jāiegādājas, jo daudzi saimnieki noteikti piekritīs – mīlulim paredzēto sauso vai slapjo barību ļoti labi var pasniegt arī uz maza, lēzena šķīvja vai bļodiņas. Tāpēc nav jāsteidz uz zooveikalu pēc skaistākajiem trauciņiem. Taču bez traukiem tomēr iztikt nevarēsi, jo kaķis jābaro katru dienu un ūdens arī jāmaina regulāri. Ņem vērā, ka vienam kaķim varētu nepatikt plastmasas trauciņi, bet cits nedzers no, piemēram, metāla bļodiņas. Arī kaķi ir izvēlīgi!

Kopšanas līdzekļi

Tas īpaši noderēs garspalvaino kaķu kopšanai. Mīlulis metīs spalvu, tāpēc reizi pa reizei būs vērtīgi kaķi paķemmēt pašam. Tas var pārvērsties arī par interesantu spēli, jo kaķis var vēlēties ar ķemmi paspēlēties vai arī tajā sakrājušās spalvas palaizīt. Tāpat var noderēt vates kociņi, ja kaķim asaro acis. Ja neesi pārliecināts, kā kopjams tavs jaunais kaķis, konsultējies pie audzētāja vai zooveikalā, kur varēs ieteikt tavam mīlulim atbilstošākos līdzekļus.

Foto: Shutterstock

Gultiņa

Daudzi saimnieki piekritīs, ka ir grūti kaķim likt gulēt vienā vietā. Bieži vien kartona kaste var izrādīties ērtāka guļvieta nekā, piemēram, īpaši sarūpētā, mīkstā gulta. Taču nav obligāti jātērējas, lai kaķim izveidotu ērtu migu gulēšanai, pietiks vien ar kādu siltu sedziņu, kas novietota kaķa iecienītākajā vietā, piemēram, uz krēsla, palodzes, pie radiatora vai kur citur. To gan varēs novērot vien ar laiku.

Kastīte un smiltiņas

Kaķa kastīte un smiltiņas ir neatņemama mīluļa ikdienas daļa. Kastīte tiks apmeklēta katru dienu, tāpēc saimniekam jāparūpējas, lai tā būtu kaķim ērta un arī regulāri tīra. Pievērs uzmanību tam, lai tā nav pārāk maza, vēlams, lai kaķis kastītē varētu ērti iekāpt. Ja tā ir ar jumtu, lūko, lai kaķis tajā varētu labi apsēsties. Tāpat rūpīgi jāizvēlas smiltiņas, jo kaķim var nepatikt, ja tās ir pārāk aromātiskas. Saprotams, lai iztīrītu kastīti, jāiegādājas arī lāpstiņa.

Par biežākajām kļūdām, ko saimnieki pieļauj kastītes iekārtošanā, var lasīt šeit.

Pārnēsājamā kaste

Pārnēsājamā kaste, kaķu bieds, noderēs dažādās situācijās. Pirmkārt, pārvedot kaķi mājās. Otrkārt, vedot mīluli pie veterinārārsta. Lai arī daudzi kaķi no šīs kastes izvairās, ar laiku dzīvnieks pie tās pieradīs. To var veicināt, kasti noliekot kaķim pieejamā vietā mājoklī, lai murrātājs laiku pa laikam varētu tajā pats ieiet un pagulēt. Vēlāk ievietot kaķi kastē var būt vieglāk, un tas nenotiks ar šņākšanu un skrāpēšanos.

Foto: Shutterstock

Ēdiens

Paēdis kaķis ir laimīgs kaķis, un arī bez regulārām maltītēm neiztikt. Var iegādāties gan sauso, gan slapjo barību, kas bagātinās mīluļa ēdienkarti, tāpat var apsvērt kāda našķa sarūpēšanu. Ja neesi pārliecināts, cik daudz barības nepieciešams tavam jaunajam mājdzīvniekam, konsultējies ar veterinārārstu par pareizas diētas izveidošanu. Turklāt atceries, ka barība pārāk ilgi nevar stāvēt trauciņā, kaķis jutīs, ka tā nav svaiga, un neēdīs. Tāpat pārliecinies, ka ūdens trauciņā ir svaigs. Pārmainot ūdeni, atceries arī izmazgāt pašu trauciņu.

Skrāpējamais dēlītis

Ja vien nevēlies, lai par skrāpējamo dēlīti kļūst durvju aile vai dīvāna mala, vērts apsvērt iespēju iegādāties īpašos dēlīšus, kas pieejami zooveikalos. Bet, protams, kā jau kaķim, mīlulim nevar pavēlēt, tāpēc var gadīties, ka savu reizi nadziņi tiks asināti ne tur, kur vajadzētu. Taču, piemēram, pašmāju ražotāji radījuši kartona dēlīti "Skrāpele", kurā iestrādāta kaķiem patīkama smarža, kas piesaista dzīvnieku uzmanību un veicina nagu asināšanu tieši tur. Par "Skrāpeli" vairāk lasīt šeit.

Medikamenti

Ja kaķim ir kādas veselības problēmas, vērts laikus tām sagatavoties, iegādājoties nepieciešamos medikamentus. Par tiem noteikti konsultējies ar speciālistu, kas varēs pastāstīt, cik bieži zāles jālieto un kā saprast, ka kaķim kļuvis labāk vai sliktāk. Ja iepriekš neesi rūpējies par kaķi, nekautrējies vaicāt par sev interesējošiem jautājumiem, jo tas viss vēlāk noderēs sadzīvē ar četrkājaino draugu.

Rotaļlietas

Tas nenozīmē, ka uzreiz jāiegādājas bagātīgs statīvs ar tuneļiem un piesietām mantiņām. Paturi prātā, ka kaķim laba rotaļlieta ir kaut vai striķītis, kas nosiets no kūkas kastes, maisiņš, kas, pilns ar pārtikas produktiem, pārnests no veikala, vai tukša tava jaunā apavu pāra kaste. Taču zooveikalā vari iegādāties kādu mīkstu pelīti vai bumbiņu, ko kaķim padzenāt pa mājokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!