Foto: DELFI
Starptautiskajā sieviešu dienā jeb 8. martā daudzos mājokļos vāzēs telpu krāšņo dažādi smaržīgi ziedi. Ja mājās mīt arī kaķis, saimniekiem jāpievērš īpaša uzmanība, jo daudzi no skaistajiem ziediem ir kaķim kaitīgi un var arī izraisīt nāvi.

Lai arī vienam kaķim veselība var būt stiprāka nekā otram, katram saimniekam jāpatur prātā, ka mīlulim patīk pagrauzt gan zāli, gan arī ziedus un citus augus mājoklī. Taču šai darbībai noteikti nevajadzētu pievērt acis, jo pat visai neliels kaitīgā auga daudzums var būtiski kaitēt kaķa veselībai un pat izraisīt nāvi. Diemžēl par to var pārliecināties runča Leo saimnieces Amandas stāstījumā (plašāk šeit). Par nu jau diemžēl mirušo Leo viņa teica tā: "Istabā ienāca Leo ar dzeltenu degunu. Es paņēmu viņu sev tuvāk un sapratu, ka tie ir ziedputekšņi. Prasīju draudzenēm, vai kādā no istabām ir lilijas, jo zināju, ka nav pārāk labi, ja kaķis tiek pie tām. Viņas teica, ka esot. Es vēl noteicu, ka, cerams, Leo nebūs saindējies, noliku viņu zemē, un mēs turpinājām vakaru. Naktī viņš izvēma kaut kādas augu daļiņas." Aptuveni nedēļas laikā stiprā, skaistā Leo dzīvība izdzisa.

Komentējot Leo gadījumu, veterinārārste Ilze Pētersone apstiprināja, ka lilijas kaķim tik tiešām ir kaitīgas un tās toksiski iedarbojas uz nierēm. Pietiek kaķim vien apēst lilijas lapiņu vai iebāzt purniņu ziedputekšņos, lai rastos veselības problēmas.

Foto: Shutterstock

Ko darīt, ja kaķis nonācis saskarē ar, piemēram, liliju? Pirmās pazīmes būs dažas minūtes pēc auga apēšanas, dažreiz arī pēc dažām stundām. Kaķis var kļūt letarģisks, siekaloties, sākt vemt vai zaudēt apetīti. "Papildus minētajiem simptomiem var novērot anūriju – kaķis neurinē, jo nierēs neveidojas urīns, var novērot izteiktas slāpes un izdzertā ūdens atvemšanu. Retāk var novērot izteiktu urinēšanu lielos daudzumos. Gan vemšana, gan izteiktā urinēšana rada organisma atūdeņošanos un vēl vairāk pasliktina nieru stāvokli," skaidroja veterinārārste. "Ja ir mazākās aizdomas, ka kaķis neuzvedas kā parasti, nereaģē, atsakās no ēdiena un tā tālāk, lūdzu, vediet savu mīluli uz veterināro klīniku. Saindēšanās gadījumos tieši pirmās minūtes un stundas ir svarīgas labvēlīgam iznākumam."

Kā citus kaitīgos augus Pētersone minēja rudens vēlziedes, acālijas, narcises, tulpes, telpaugus – kalanhoju, oleandru, ciklamenu (Alpu vijolīti), dīfenbahiju, hiperastru. Ja kaķis saskāries ar šiem augiem, to ziediem, lapām, putekšņiem, ar laiku mīlulis var sākt vemt, var parādīties mutes dobuma problēmas, apetītes zudums, nelabuma sajūta, grūtības norīt ēdienu, caureja, ģībšana, konvulsijas un citas pazīmes. Smagākajos gadījumos augi un to iedarbība uz mājas mīluli var izraisīt nāvi. Ja mājoklī ir ziedi, saimnieks novērojis kaķi to tuvumā un dzīvnieka uzvedība ir neparasta, vēlams steidzami vērsties veterinārajā klīnikā pēc palīdzības. Netipisko uzvedību nevajadzētu uztvert kā nenozīmīgu. Starp citu, no dažādiem augiem vajadzētu sargāt ne tikai dzīvniekus, bet arī bērnus, un plašāk par to var lasīt šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!