Foto: Shutterstock
Šķirnes suņa izvēlei vienmēr jābūt rūpīgi apdomātai, izvērtējot atbilstību saimnieka un pārējo ģimenes locekļu dzīves ritmam un arī paša mīluļa rakstura iezīmes. Dažādos portālos, kas veltīti tēmām par uzticamajiem draugiem, noteiktas suņu šķirnes, kas piemērotas kā pirmie mājdzīvnieki, kā arī nosaukti tādi suņi, kas saimniekam var sagādāt grūtības un ieviest ikdienā būtiskākas korekcijas.

Paturi prātā, ka katra suņa izturēšanās ir atkarīga no viņa audzināšanas, un tā galvenokārt ir saimnieka atbildība. Pareizi socializēts un apmācīts suns būs lielisks mājas mīlulis, taču, ja pret suņa audzināšanu izturēsies vieglprātīgi, par "cietu riekstiņu" var izrādīties jebkurš suns.

Mīlīgi suņuki, kurus iesaka nepieredzējušiem saimniekiem

Foto: Shutterstock

Pirmā suņuka izvēle ir atbildīgs brīdis. Pirms tam jāapsver gan tas, cik lielam vajadzētu būt iecerētajam mājas mīlulim, gan arī viņa rakstura īpašības, kas atrodamas katras suņu šķirnes aprakstā. Lai saimniekam nebūtu lieki jālauza galva, "Vetstreet" apkopoti vairāku veterinārārstu padomi, kuras suņu šķirnes visbiežāk izvēlas nepieredzējuši saimnieki, proti, tie, kas mājas mīluli izvēlas pirmoreiz.

Punduršpics

Punduršpics, Pomerānijas špics, pomerānietis – visi šie vārdi raksturo mazo, pūkaino un ārkārtīgi skaisto suņuku, kas tā vien atgādina maza izmēra lācīti. Kur vien punduršpics nonāks, viņš būs pats jaukākais dzīvnieciņš telpā, kas piesaistīs pat visnopietnāko cilvēku uzmanību. Un ne velti!

Būdams ziņkārīgs un drošs, punduršpics centīsies izpatikt saimniekam, paklausīgi izpildot uzdevumus un komandas. Tā kā mīluļi labi adaptējas saimnieka dzīvesveidam un vēlmēm, suns var gan laiski gulšņāt pa māju, gan piedalīties aktivitātēs, piemēram, adžiliti un suņu sacensībās.

Tiesa, punduršpics, iespējams, nezina, ka patiesībā ir mazs suņuks, bet viņa raksturs drīzāk liecina par augumā lielu suni. Parādīt savu raksturiņu šis mīlulis var jebkurā brīdī.

Pūkainais kažoks gan prasa īpašu kopšanu un regulāru ķemmēšanu, ar ko saimniekam jārēķinās jau laikus.

Lasīt vairāk

Šķirnes, kuras neiesaka nepieredzējušiem saimniekiem

Foto: Shutterstock


No instinktiem neizbēgsi, norāda speciālisti. Ja suns ir radis, piemēram, dzīt pēdas, tad ar to jārēķinās arī tad, ja mīlulis mīt dzīvoklī. Tāpēc saimniekam, izvēloties suņu šķirni, ir jārēķinās ar visām tās īpatnībām. Ir suņi, kas izteikti met spalvu, ir tādi, kas siekalojas, bet citiem vajadzīgi regulāri izbraucieni, piemēram, uz pļavu vai mežu, kur suns var izskrieties un mazināt enerģiju, kā arī fiziski nogurt. Vai to spēj nodrošināt?

Amerikāņu pitbulterjers

Amerikāņu pitbulterjers patiesībā tiek gan ieteikts kā pirmais suns cilvēkam, gan neieteikts nepieredzējušam saimniekam. "Vetstreet" veiktajā aptaujā nebija viennozīmīgas nostājas par to, kādiem saimniekiem suns būtu piemērotāks.

Tiek vēstīts, ka suns tikai izskatās grūti audzināms un savaldāms. Tik tiešām, vēsturiski suņi piedalījušies suņu cīniņos, kas ar laiku radījies iespaidu par agresīvu, biedējošu un dusmīgu suni. Taču ar laiku saimnieki iecienīja šos dzīvnieciņus, un pitbulterjeri kļuvuši par mīļiem un laiskiem suņukiem. Ja vien saimnieks ir mīlošs un saprotošs, arī suns būs uzticīgs cilvēkam un gatavs viņa dēļ darīt teju visu. Tiesa gan, tiek uzsvērts, ka suns ne īpaši labi saprotas ar citiem suņiem un kaķiem.

Būt par pitbulterjera saimnieku tik tiešām nav joka lieta. Ja suns izaug ar nepietiekamu cilvēku atbalstu un audzināšanu, var gadīties, ka suns vēršas pret cilvēkiem un ir grūti savaldāms.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!