Katra saimnieka pienākums ir rūpēties par savu uzticamo draugu tā, lai suns justos mīlēts un lolots. Lai arī tas varētu šķist pašsaprotami, "Dogtime" atgādināta 10 noteikus, kas dzīvi ar mīluli padarīs īpaši veiksmīgu.

Par ko tavs suns būs tev pateicīgs?

1. Par izvešanu ārā

Ikdienas pastaigas ir neatņemama suņa dzīves daļa. Arī tad, ja mīlulis ir piesiets pie ķēdes kā mājas sargs, tas vienalga neatsver došanos pastaigā, lai izkustētos, izskrietos un, galu galā, arī pavadītu laiku kopā ar saimnieku. Turklāt pastaigas laikā suns iepazīst apkārtni, lasa citu suņu atstātās "vēstulītes", kā arī redz citus sugasbrāļus un cilvēkus, kas palīdz mīlulim socializēties un pierast pie citām dzīvām būtnēm. Protams, pastaiga nenāk par sliktu arī pašam saimniekam. Svaigs gaiss un fiziskās aktivitātes būs piemērotas gan sunim, gan saimniekam.

2. Par spēlēšanos

Nedomā, ka ar pastaigu vien būs gana, lai suņa acīs nopelnītu uzticību un mīlestību. Jā, suns to, ticams, dos tāpat, taču ar spēlēšanos nopelnīsi vēl vairākus "plusiņus" mīluļa acīs. Un nevajag nemaz daudz, pamētā bumbiņu vai zaru – redzēsi, kā suņa aste priekā luncinās!

3. Par graužamrīku

Ļauj sunim pakošļāt kādu rotaļlietu vai kaulu, tas palīdzēs notīrīt mīluļa zobus un saglabāt labu mutes higiēnu. Ja dod kaulu vai zaru, atceries, ka šķembas var palikt mutē.

4. Par veselības pasargāšanu

Kukaiņi suņa spalvā var parādīties pēkšņi, un arī suns nemanot var sākt intensīvāk kasīties. Ja to pamani, pievērs uzmanību ķermeņa daļai, kas tiek kasīta. Iespējams, ausī ieperinājusies ērcīte, taču var būt arī tā, ka sunim parādījusies alerģija, piemēram, pret konkrēta veida pārtiku.

Foto: Shutterstock

5. Par izbraucieniem

Ja tev patīk doties atpūtā pie dabas, ņem līdzi savu četrkājaini! Brauciens automašīnā sunim pirmajās reizēs var raisīt nelabumu, taču ar laiku mīlulis pats dosies pie automašīnas un gaidīs, kad brauksiet nākamajā piedzīvojumā.

6. Par čipēšanu

Atceries, ka katram sunim obligāti jābūt čipētam un reģistrētam Lauksaimniecības datu centra datu bāzē. Dzīvē var notikt dažādi pavērsieni, un mīlulis var pēkšņi izrauties no pavadas, pārlekt pāri žogam un aizskriet nezināmā virzienā. Ja kāds suni atradīs un nogādās speciālista rokās, nolasot mikročipā ievadīto informāciju, izdosies suni nogādāt saimnieka rokās.

7. Par mīļumu

Cilvēks, kas rūpējas par suni, noteikti vēlas savu mājdzīvnieku mīļot teju vai visu laiku. Un kā nu ne – liels vai mazs, katrs suns vēlas te pieglausties saimniekam, te atbalstīt galvu uz kājām, te ielekt gultā un nodoties saldam miedziņam līdzās cilvēkam. Pietiek kaut ar pāris glaudīšanas sekundēm, lai suns izjustu saimnieka mīlestību, uzticību, pieķeršanos.

Foto: Shutterstock

8. Par rūpēm karstumā un aukstumā

Lai arī aukstums šobrīd ir aiz muguras, tas nenozīmē, ka saimnieks var atslābt. Vasara var pārsteigt ar lielu karstumu, tāpēc jau laikus pievērs uzmanību tam, vai sunim ir vienmēr pieejams ūdens un arī kāda ēnaina vieta, kur patverties no svelmes. Ja dodies ārpus mājas kopā ar suni un svaigā gaisā esi nolēmis pavadīt ilgu laiku, paņem līdzi pudelīti ar ūdeni, lai suni pa ceļam varētu padzirdīt. Te vari uzzināt, kurām suņu šķirnēm karstā laikā jāpievērš īpaša uzmanība.

9. Par veterinārārsta apmeklējumiem

Tas noteikti nebūs suņa mīļākais brauciens ārpus mājas, bet veselības dēļ viņš būs tev pateicīgs gan. Ja redzi, ka suns pārāk daudz kasās, ir gurdens un apātisks, uzvedas ne tā, kā iepriekš, noteikti konsultējies ar veterinārārstu.

10. Par sabalansētu uzturu

Izvēlies piemērotāko barību savam sunim un neliec mīlulim to ēst, ja redzi, ka tā rada veselības problēmas, piemēram, neatbilstošas pārtikas dēļ suns var sākt laizīt ķepiņu, un tas norādīs uz iespējamu alerģiju. Ja nezini, cik daudz un kā barot savu suni, konsultējies ar speciālistu par ieteicamo porcijas lielumu un saturu. Noteikti nepārbaro savu uzticamo draugu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!