Foto: Shutterstock
Dodoties pastaigās vai palaižot savu mīluli brīvsolī piemājas pagalmā, reizēm var novērot, ka suns sāk rakt bedres, turklāt bieži vien dara to nevietā, piemēram, blakus tikko iestādītajam rožu krūmam. Kāpēc suns rok bedres un vai tam ir kāds sakars ar mīluļa instinktiem?

"Mother Nature Network" norādīts, ka rakšana esot viena no suņu instinktīvajām darbībām, un tai varot būt vairāki iemesli.

Izklaide. Sunim gluži vienkārši patīk rakt bedres un viņš nav atradis citu alternatīvu sevis nodarbināšanai. Ja pārlieku ilgu laiku atstāts vienatnē bez cilvēka klātbūtnes, suns var sākt izrādīt destruktīvu uzmanību, tostarp arī rakņājoties smiltīs un zemē. Tas īpaši raksturīgs tām suņu šķirnēm, kuru pārstāvji ir ārkārtīgi aktīvi un ar milzu enerģiju, kas kaut kur jāliek lietā. Tāpat suns var būt noskatījis, kā piemājas dārziņā rušinās ģimenes locekļi, un censties atdarināt darbību. Speciālisti pauduši, ka gadījumos, kad suns bedres rok garlaicības dēļ, šādu paradumu neesot viegli mainīt. Vērts apdomāt un ieviest īpašas vietas pagalmā, kur sunim ļauts rakt bedres, neskarot citu teritoriju. Tāpat vēlams neaizmirst par fiziskajām aktivitātēm, rotaļlietām un citiem rīkiem, kas palīdzēs sunim sevi nodarbināt. Un, protams, ik pa laikam jāpieskata suns un jādara viņam zināms tas, ka saimnieki viņu vēro, lai prāts nenestos uz blēņām.

Bēgšana, domājams, nav katra suņa mērķis, taču daļa mīluļu rok bedri tieši zem žoga. Ja nevar tikt pāri tam, var izlīst zem tā, vai ne? Mīlulim var būt tieksme aizbēgt no mājām, jo, piemēram, ārpus teritorijas manīts kāds dzīvnieks vai tuvumā mīt kāds pretējā dzimuma suns. Ieteicams parūpēties, lai žogs ir ne tikai gan augsts, bet arī atrodas nedaudz zemē, tādējādi suns caurumu tik veikli neizraks. Ja novērotas vēl kādas izmaiņas suņa izturēšanās veidā un paradumos, vērts sazināties ar speciālistu, jo, iespējams, suņa nemieram un vēlmei aizbēgt ir dziļāki aizmetņi.

Foto: Shutterstock

Ne vienmēr rakšana ir slikta un kaitnieciska. Svelmainās dienās vasarā suns centīsies izrakt bedri vai lielāku placīti, lai atvēsinātos tajā, jo smiltis vai zeme būs vēsāka. Līdzīgi esot arī vēsākās un lietainās dienās, kad suns, guļot bedrē, cenšas sevi pasargāt. Ja nevēlies, lai suns patvērumu rod bedrē, nodrošini viņam pajumti pagalmā, ēnainu vietu un bļodiņu ar svaigu ūdeni, lai mīlulis varētu atveldzēties. Tāpat neatstāj četrkājaini ārpus mājas, ja ir ārkārtīgi karsta vai auksta diena.

Bieži vien bedres tiek raktas tamdēļ, lai vēlāk tās atraktu, jo bedrē paslēpts kāds kauls, kārums, rotaļlieta, kas noderēs nebaltās dienās. Tas pamatojams uzvedībā, ko suņi mantojuši vairāku gadu laikā, proti, kad savvaļas suņi aprakuši barību un kaulus, ko varētu apēst vēlāk. Lai suns neapraktu ēdienu, ieteikts to dot tik lielā daudzumā, kādu mīlulis tiešām spēj apēst. Pretējā gadījumā pāri palikušo maltīti viņš varētu doties dārzā aprakt.

Tāpat kā viens no rakšanas iemesliem minēts medību instinkts. Ja suns sajutīs, ka zem zemes rosās kāds dzīvnieks, arī var sākties intensīva bedru rakšana. Šādu problēmu ieteikts risināt, nevis sodot suni, bet gan parūpējoties, lai dārzā, piemēram, nerosās kurmji. Suņa instinktus būs daudz grūtāk mainīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!