Foto: Privātā arhīva foto
Mūsdienās sociālo tīklu profili ir ne tikai mums pašiem, mūsu draugiem, radiem un uzņēmumiem, bet arī mūsu mājdzīvniekem. Fotogrāfiju gigantā "Instagram" atrodami neskaitāmi mājdzīvnieku profili. Kādā vēlā rudens vakarā intereses un studiju mājasdarba dēļ pieņēmu lēmumu izveidot instagrama profilu savam sunim, miniatūras šnauceram Kadijam.

Mums reizēm šķiet, ka sociālie portāli vai fotogrāfiju ievietošana ir vienkāršs un viegls veids, kā kļūt slavenam un, iespējams, arī nopelnīt. Šobrīd populāri var kļūt pat mājdzīvnieki. Pasaules slavu jau iekarojis nīgrais kaķis (Grumpy cat), franču buldogs Menijs (Manny the fFenchie) un mazais kaķis Buba (Lil Bub). Iedvesmojoties no pasaules tendencēm, ar lielu ziņkāri un mājasdarba noteikumiem kabatā publicēju Kadija pirmo bildi. Sākumā nospraudu mērķi – savākt pēc iespējas vairāk sekotāju, lai suņa jaunais konts izskatītos pārliecinošāk. Fotogrāfiju man pietika, jo vasarā biju čakli uzņēmusi bildes ar Kadiju savam priekam un atmiņām.

Jau pēc pirmo ierakstu publicēšanas sapratu, kas tas nav nemaz tik vienkārši. Lai jēdzīgi darbotos suņa profilā, ir jāsaprot gan instagrama darbības principi, reklāmas un mārketinga elementi, fotografēšanas iespējas, gan vajadzīga pēc iespējas radošāka komunikācija ar savu suni. Tomēr paralēli manām pārdomām par profila uzturēšanu un tam nepieciešamo laiku, Kadijam sekoja arvien vairāk citu suņu (viņu saimnieku). Citu profilu īpašnieki izvēlas sekot šādam profilam, jo viņiem pašiem ir tādas šķirnes suns, vai arī ir konts savam sunim, kā arī pastāv iespēja, ka viņi vienkārši ir lieli suņu mīļi. Pirmajā mēnesī biju savākusi ap 300 sekotāju.

Ir jāizvēlas piemērotākā mirkļbirka

Mans nākamais mērķis bija sasniegt 1000 sekotāju atzīmi. Lai to izdarītu, "Google" meklēju informāciju par efektīvāko sekotāju iegūšanas veidu. Daudziem nav noslēpums, ka instagramā sekotājus var iegūt, sekojot citiem. Par spīti tam, izvēlējos citu veidu – katru dienu ievietot vismaz vienu bildi vai video ar efektīgu tekstu, izmantojot vairākas mirkļbirkas. Laikam ejot, šos vienmēr esmu uzskatījusi par Kadija profila pamatpostulātiem.

Populārākās mirkļbirkas ir saistītas ar vienkāršiem vārdiem – #dog, #dogs, #dogsofinstagram, #doglover, #dogoftheday, #ilovemydog u. c. Tās droši vari pievienot savam attēla aprakstam. Tomēr atceries pievienot arī šķirnes mirkļbirkas – #pug, #frenchbulldog, #frenchie, #minischnauzer u. c., kā arī #adopted, ja suns vai kaķis ir paņemti no patversmes vai atrasti uz ielas. Esi radošs – izdomā savam mājdzīvniekam unikālo mirkļbirku, pēc kuras viņu varēs atrast citi lietotāji.

Noķert labāko kadru

Kā radīt efektīvu un efektīgu fotogrāfiju? Zinot, ka suņiem rotaļas un mantas ir svēta lieta (it īpaši manam mazajam šnauceram), centos tās izmantot kā fotogrāfe. Pastaigas gar jūru, mežā vai piemājas kvartālā pārvērtās par mazām foto sesijām – Kadijs pēkšņi raka bedri, apgūlās kā Āgenskalna karalis, meta gaisā čiekuru, tas viss man bija jānoķer kadrā.

Nekur negāju bez telefona, lielākoties pat turēju to rokās, lai nepalaistu garām labāko kadru. Lieliski palīgi ir kociņi un čiekuri – Kadijs vienmēr ar lielāko uzmanību sekoja, kur tos nolieku vai paceļu – čik, un bilde gatava! Laika gaitā sapratu, ka mans suns ir lielisks avots, lai fotogrāfijas sanāktu interesantas un uzrunājošas sekotājiem. Viņš var vienkārši apgulties, uzlikt savu galvu uz spilvena un aizmigt, kamēr es pusstundu klusiņām lienu apkārt un meklēju labāko kadru. Īstena sadarbība! Labai komunikācijai noteikti noderēs arī gardumi, ko var izmantot, lai noķertu tava suņa smieklīgākās sejas grimases.

Esi unikāls!

Ja veido profilu savam mājdzīvniekam, centies pats apzināties viņa talantus, specifiskas detaļas vai izteiksmes, kas varētu padarīt viņu īpašu un atšķirīgu. Mans suns ir melnsudrabainais šnaucers, tāpēc uzreiz skaidrs, ka viņa īpašās ārējās pazīmes ir bārda un baltās uzacis. Tāpat viņam patīk skriet un ķert bumbiņu, čiekurus, putnus. Jau apzinoties sava suņa raksturu, instagrama profilam ir interesantāka piegarša, fotogrāfijas kļūst radošākas. Unikalitāte piesaista vairāk sekotāju.

Tagad jau Kadiju pazīstu tik labi, ka efektīgai bildei nav jāvelta daudz laika. Atliek vien mazliet uzsvilpot, kā Kadijs mīļi noliec galvu un pozē. Mans mērķis vairs nav tikai sekotāji, bet gan kvalitatīva darbošanās ar savu suni, viņa iepazīšana un vērošana. Jo suns man nav tikai suns, viņš ir arī manas ģimenes loceklis.

Ja arī tev ir vēlme pievienoties mājdzīvnieku komūnai instagramā, varu ieteikt:

  • Izveido korektu profilu – ievieto titulbildi, izdomā lietotājvārdu, kas saistīts ar tavu suni vai kaķi, izveido mazu aprakstu par savu mīluli, esi patiess.
  • Mēģini ievietot vienu ierakstu dienā. Tā var būt gan bilde, gan video. Interesi piesaista gan radoša fotogrāfija, kurā redzams mīlulis, viņa ķepa, deguns vai purniņš, gan arī trāpīgs apraksts. Tieši bilžu apraksti var sekotājiem pastāstīt daudz vairāk par pašu bildi.
  • Izmanto mirkļbirkas! Noteikti pievieno savas šķirnes mirkļbirku, lai citi var atrast Tavu mīluli.
  • Bildes veido radoši un saudzīgi attiecībā uz mīluli. Ja viņš atpūšas un ir cieši aizmidzis, esi saudzīgs un nemodini. Tā vietā nobildē kvalitatīvu diendusas attēlu.
  • Dodies dabā! Sekotājiem īpaši patīk suņu ieraksti ar skaistām ainavu bildēm, kur redzams arī mājdzīvnieks. Centies ar savām fotogrāfijām iedvesmot.
  • Spied "patīk" citiem. Šis ir mans pēdējā laika atklājums – jo vairāk atbalstīsi citus, jo citi vairāk atbalstīs tevi. Tādējādi arī sekotāju pulciņš aug!
  • Izmanto jauno iespēju – mazo stāstiņu (story) sadaļu. Tajā var ievietot attēlus, video, kuri tur tiek publicēti 24 stundas (pēc tam tie pazūd). Papildini stilīgu video ar smieklīgu "gifu", sekotāji būs sajūsmā!
  • Turi fotokameru vai telefonu pie rokas, lai vajadzības gadījumā vari ātri reaģēt un iemūžināt savu mīluli.
  • Ja nepieciešams, esi īstens fotogrāfs – apgulies uz zemes, pieliecies, uzkāp kokā, lai uzņemtu labāko attēlu. Reizēm tie specifiskākie rakursi var atnest negaidīti interesantākās bildes.

Šobrīd Kadijam ir jau 1400 sekotāju. Lielākā daļa sastāda citi suņu profili, aiz kuriem slēpjas tieši tādi paši cilvēki kā es. Labi var novērot tos, kuri vēlas nopelnīt un tos, kuri vienkārši vēlas iemūžināt savu mājdzīvnieku, ievietot mīļas bildes un smieklīgus video. Kā iedvesmas un parauga profilu pētu instagram populārāko mājdzīvnieku pomerānijas špicu "Jiff the Pomeranian" jeb @jiffpom. Kā ziņo portāls "Msn.com" mazais špics, kuram ir vairāk kā 8 miljoni sekotāju, vidēji pelna 150 000 dolāru par vienu sponsorēto ierakstu. Tomēr man tā vairs nav tikai piederēšana kādai grupai vai mēģinājums ar to pelnīt naudu. Tā ir kopīga interese, uzmanība un mīlestība, kas veltīta suņiem. Tas jau ir dzīvesveids gan man, gan manam sunim Kadijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!