Foto: Shutterstock
Aste vēsta par vairākiem kaķa emocionāliem procesiem. Piemēram, kaķis ir sabijies, padodas ienaidniekam vai tieši pretēji ir dusmīgs un agresīvs. Saimnieks pazīst savu pūkaino mīluli līdz pēdējai spalviņai, tomēr, vai līdz galam zina, ko par kaķi vēsta viņa aste?

Kamēr suņa astes luncināšana vienmēr nozīmē prieku un sajūsmu, tikmēr kaķa astes kustināšana ir daiļrunīgāka, komplicētāka un izteiksmēm bagātāka, kur katrai kustībai ir atsevišķs skaidrojums. Kaķa aste dod precīzus un skaidrus vēstījumus savam saimniekam. "Mans Draugs" apkopo deviņus kaķa astes kustināšanas variantus, kas katram saimniekam palīdzēs labāk izprast savu kaķi.

Augšup nostiepta, izspūrusi aste nozīmē, ka kaķis ir īgns, sabozies vai arī dusmīgs. Šī astes vēzēšana var nozīmēt arī to, ka kaķis jūtas apdraudēts. Izspūrušo, vertikālo asti kaķis parasti apvieno ar izliektu muguru, lai ienaidnieka acīs izskatītos lielāks un biedējošāks.

Augšup nostiepta, trīcoša aste – sirsnīga un satraukta sasveicināšanās. Vai arī parasti tavs kaķis ar trīcošu asti dodas durvju virzienā, lai sagaidītu saimnieku mājās? Bieži šī komunikācija tiek skaidrota kā labsajūtas izpausme. Augšup nostiepta un trīcoša aste liecina, ka kaķis ir priecīgs satikt savus ģimenes locekļus.

Foto: Shutterstock

Starp kājām ievilkta aste nozīmē padevību. Visbiežāk šādi padevību izrāda tieši dominējoši kaķi. Savukārt astes vēzēšanās šurpu, turpu var liecināt par aizkaitinājumu vai dažreiz arī par satraukumu. Ja redzi savu kaķi ar taisni lejup nostieptu asti, kaķis, visticamāk, ir agresīvi noskaņots. Šāds astes stāvoklis bieži redzams mirklī pirms kaķa uzbrukuma savam tā brīža ienaidniekam vai medījumam.

Slīpi augšup nostiepta mazā drauga aste vēsta par draudzīgu sveicienu. Toties pie pamatnes izliekta, lejup vērsta ar uzliektu galu ir pašpārliecināta kaķa vēstījums, kas liecina arī par to, ka kaķis ir atbrīvojies. Neitrālu draudzīgumu, bez nekādām aizdomām kaķis vēstīs ar horizontāli nostieptu astes stāvokli.

Kad kustas tikai kaķa astes galiņš, kaķis parasti ir ļoti uzmanīgs un ieinteresēts notiekošajā. Tā kaķis parāda, ka ir arī koncentrējies uz kādu objektu, rotaļlietu vai citu elementu, kas tajā momentā viņam škiet svarīgs.

Foto: Shutterstock

Astes nolaišana vispārīgi liecina par noskaņojuma pasliktināšanos. Savukārt, jo augstāk pacelta aste, jo vairāk satraukts un apmierināts jūtas kaķis. Tomēr vairāki speciālisti norāda, ka kaķu meitenēm ir daudz grūtāk noteikt astes kustināšanas nodomus. "Visiem šķiet, ka savu kaķi viņi pazīst labāk, tāpēc dažādu kaķu saimnieku viedokļi kaķa astes vēstījumu skaidrošanā var atšķirties," skaidro vetārste Eloisa Braita.

Rakstā izmantoti materiāli no portāla "Petmd.com", kā arī Katrīnas Deividsones grāmatas "Kaķumīļu rokasgrāmata" (Jāņa Rozes apgāds).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!