Foto: Publicitātes foto
4. jūlijā Juglas iedzīvotājus pārsteidza nomaldījies alnis. Šo notikumu izdevies iemūžināt arī medniekam un žurnāla "Medības" žurnālistam Oskaram Treiliham, kurš skaidro, kāpēc un kā dzīvnieks nonācis pilsētā.

Treilihs atzīst, ka šī nav neparasta situācija: "Jāņem vērā, ka cilvēks ir ienācis dzīvnieku vidē nevis otrādi, tādēļ meža dzīvnieku klātbūtne pilsētā ir normāla parādība." Viņš skaidro, ka noteicoša loma ir arī tam, ka pilsēta atrodas tuvu mežiem. Īpaši daudz to ir Rīgas pierobežās, kur, lielākoties aļņi arī tiek manīti, pārvietojamies pa pilsētu ielām.

"Alnis pēc būtības ir klejotājs, atšķirībā, piemēram, no staltbrieža, kurš ir nometnieks un dzīvo savā noteiktajā platībā," piebilst mednieks. Viņš atklāj, ka ir bijuši arī gadījumi, kad alnim tiek veikts monitorings. Tā laikā atklāts, ka tas mērojis ceļu no Latgales līdz pat Kurzemei. Savās gaitās alnis, noteikti, ir ieklīdis arī kādā pilsētā.

"Ja redzi dzīvnieku pārvietojamies pa pilsētu, ļauj viņam pašam atrast ceļu atpakaļ uz mežu, no kurienes tas nācis. Iespējams arī šis aļņa teļš izjūt lielu stresu, un cilvēku drūzmēšanās apkārt viņam var situāciju tikai sarežģīt," skaidro mednieks.

Drošībsargi ziņo, ka arī 29. jūnijā saņēmuši ziņoju par Mīlgrāvī noklīdušu alni. Ierodoties notikuma vietā, alnis nedaudz sabijās un ieskrēja ielas malā esošajos krūmos, tomēr doties prom pavisam netaisījās. Šī iemesla dēļ palīgā tika saukti veterinārā dienesta "Dr. Beinerts" darbinieki. Policisti un veterinārās klīnikas darbinieki kopējiem spēkiem centās alni aizbiedēt. Lai to izdarītu, nācās nobloķēt satiksmi visos virzienus. Pēc nelieliem pūliņiem alni izdevies aizdzīt no ielas malā esošajiem krūmiem uz tuvējo mežu.

Parasti alnis, ieraugot cilvēku, bēg, taču, ja to izbiedē vai nokaitina, tas var kļūt agresīvs un neparedzams.

Drošībsargi atgādina – ja pilsētā redzat nomaldījušos alni, nekavējoties sazinieties ar policiju, zvanot uz 110.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!