lavanda piparmētra augi
Foto: Shutterstock

Dārzs jau ieziemots, lapas nogrābtas un sakņu dārza labumi ienesti pagrabā – šķiet, ka tūliņ jau sāksies relaksējoša atpūta pirms pavasara lielā stādīšanas cēliena. Tieši šis būs vispiemērotākais laiks, lai saplānotu savu nākamās sezonas dārzu, kā arī pierakstītu sēklas vai stādus, kurus vajadzēs iegādāties. Kāpēc gan nākamajā sezonā neizveidot savu kokteiļu dārzu no pieciem iecienītākajiem augiem, kuri tiek bieži izmantoti dažādu dzērienu pagatavošanā?

Iespējams, daži no šiem augiem joprojām skaisti zaļo tavā dārzā, bet, ja tev nav šādu augu, tad zini – tie ne tikai ir viegli izaudzējami, aromātiski smaržo, bet arī lieliski iederās kā sastāvdaļa dažādu dzērienu pagatavošanā.

  • Šajā "Tasty" sadaļā varēsi smelties iedvesmu smūtiju un citu dzērienu receptēm, kurās izmantotas aromātiskās piparmētru lapiņas, lavandas, rozmarīns, kā arī baziliks un lapu kāposts.

Ja vajadzētu izdalīt vispopulārāko augu, kas tiek izmanots dzērienu pagatavošanā, tad tā vienozīmīgi būtu aromātiskā piparmētra. Tā ir ne tikai daudzveidīgi pielietojama, bet arī ir nereti sagādā dārziņu īpašniekiem galvassāpes, jo mēdz savairoties un izplesties pa dārzu kā nezāle.

Lai gan šķiet, ka rozmarīnu izmanto tikai kā piedevu gaļas ēdieniem, tā nebūt nav, jo smaržīgais garšaugs kalpo ne tikai kā dekors uz kūkām, bet arī dzēriena glāzē. Tikpat lieliski izskatās arī lavanda, kura dzērienam var piešķirt jaunu garšu buķeti. Tiesa, ar lavandām nebūs tikpat viegli kā ar piparmētrām. Tām rūpīgi jāizraugās vieta, jo augam nepatīk pārstādīšana, bet augsnei lielākais drauds ir pārmērīgs mitrums. Šeit vari smelties vēl pāris padomus par lavandu audzēšanu, laistīšanu un novākšanu.

Smūtiju cienītājiem savos dārziņos "Tavs Dārzs" iesaka audzēt bagātīgo vitamīnu devu – spinātus, kurus var audzēt ne tikai dārzā, bet arī mājoklī. No tiem sanāks sulīgi, zaļi kokteiļi, kas būs īsta vitamīnu bumba. Tāpat joprojām no modes neiziet kulta produkts – lapu kāposts. Ja to audzēsi siltumnīcā, tad zini, ka augs būs pieejams līdz pat vēlam rudenim vai ziemai.

Lai izdodas izaudzēt leknus augus!

"Aromātiskas un daudzveidīgi pielietojamas – mētras un to audzēšana dārzā"

Atsvaidzinošo mentola aromātu pazīst ikviens no mums. Liela daļa kosmētikas līdzekļu un plašs tēju klāsts ir piesātināts ar šī ārstniecības auga aromātu, labvēlīgajām vielām un vitamīniem. Mētras (Mentha) ir viens no daudzveidīgākajiem augiem gan šķirņu un izskata, gan pielietošanas variāciju ziņā.

Lasīt vairāk

"Garšaugu klasika: interesanti fakti par rozmarīnu un tā audzēšanu"

Foto: Shutterstock

Rozmarīna savdabīgā garša un smarža to padara par ļoti īpašu un pieprasītu garšaugu gan pasaulē, gan arī Latvijā. Šī garšauga pozitīvo aspektu sarakstā liekama tā spēja augt mājas apstākļos, taču jāzina arī knifiņi, kā tos audzēt savā piemājas dārziņā.

Lasīt vairāk

"Smaržīgās lavandas: kas jāzina par to audzēšanu"

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lavandas ir augs, kas burvīgi krāšņo dārzu. Vizuāli tās izskatās ļoti skaisti, kā arī piepilda dārzu un telpu ar unikālo, izteiksmīgo smaržu. Ja pat nav dārza, tad lavandas iespējams stādīt podiņos, taču par skaisto augu stādīšanu un kopšanu lasi turpmākajās rindās.

Lasīt vairāk

"Kā sēnes pēc lietus: spinātu audzēšana mazdārziņā"

Foto: Shutterstock

Spinātus uzturvērtības dēļ vien būtu ieteicams audzēt teju katram, pat tad, ja nav dārza, kaut uz palodzes vai balkona. Turklāt zaļo, krokaino lapu izaudzēšana nemaz nav tik sarežģīta, atliek vien ievērot pamatlietas, un no augsnes izsprauksies sulīgas, treknas spinātu lapas.

Lasīt vairāk

"Kulta produkts – lapu kāposts. Kā to izaudzēt pašu dārzā?"

Foto: Shutterstock

Veģetārieši, iespējams, nemaz vairs nespēj iedomāties savas maltītes bez lapu kāposta, jo tas uzturvērtības ziņā ir pielīdzināms liellopa gaļai, pārspējot visus citus zaļos salātus, tai skaitā spinātus. Ja vēlies šo kulta ēdienu audzēt savā saimniecībā vai arī uzzināt ko vairāk par lapu kāpostu, pēdējais laiks ar to iepazīties.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!