Foto: PantherMedia/Scanpix
Dzīvnieku ausu un astu kupēšana jau vairākus gadus Latvijā un arī citās Eiropas valstīs ir stingri aizliegta ar likumu, taču tas dažus suņu saimniekus neattur no šādas rīcības, ko speciālisti dēvē par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem.

Agrāk astes dzīvniekiem saīsināja ne tik daudz izskata, bet vairāk praktisku nolūku dēļ. Sevišķi tas tika piekopts ganu suņiem, piemēram, Kaukāza un Vidusāzijas aitu suņiem. Šo šķirņu pārstāvjiem astes un ausis kupēja, lai tie varētu vieglāk izvairīties no vilka tvēriena, piemēram, sargājot ganāmpulku. Tas sunim nozīmēja mazāk traumu un labklājīgāku dzīves veidu.

Taču mūsdienās suņu īpašnieki dzīvniekus izvēlas kupēt, lai apmierinātu savu ieceri par suņa izskatu. To raidījumam "BezTabu" apstiprina arī veterinārārste Liene Konopore: "Saimnieks balstās uz saviem pieņēmumiem, kādu viņš šo dzīvnieku vēlas redzēt. Tas nav nekas cits." Tāpat viņa piebilst, ka suņu astu un ausu kupēšanai neesot nekāda cita veida lietderības. To raidījuma žurnālistam atzina arī kāda sieviete, kas portāla "Ss.lv" pārdod dobermaņu šķirnes suni ar apgrieztu asti, piebilstot, ka kupētu suņu izstādēs vērtē augstāk, jo tie izskatoties pievilcīgāki. "Skata ziņā apgraizītais veids izskatīsies smukāks," viņa apstiprina.

Daudzi saimnieki izvēlas kupēt suņa asti vai pat ausis, lai piešķirtu viņiem agresīvāku izskatu. Sevišķi populāri to ir darīt dobermaņiem, Vidusāzijas aitu suņiem un amerikāņu Stafordšīras terjeriem. Tieši kupētā aste, kas, piemēram, dobermaņu šķirnes suņiem piešķir agresīvu izskatu, liek mums noprast, ka tie ir dusmīgi un vairāk piemēroti sargsuņa, nevis ģimenes mīluļa lomai, taču tā nebūt nav. Suņi ir draudzīgi un komunikabli, sevišķi ar saviem saimniekiem. Jāpiebilst gan, ka svešinieku tuvumā viņi ir ļoti piesardzīgi. Vairāk par dobermaņiem un viņiem raksturīgo vari lasīt šeit.

Dzīvnieku kupēšana ir aizliegta ar likumu. Dzīvnieku aizsardzības likuma 18. pantā ir minēts, ka ir aizliegts izdarīt ķirgurģiskas operācijas mājas (istabas) dzīvniekam, lai pārveidotu tā ārējo izskatu vai citos neārstnieciskos nolūkos. Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Mairita Pļaviņa raidījumā "BezTabu" skaidro, ka Latvijā dzīvniekiem veikt izskatu pārveidojošas, ķirurģiskas operācijas ir atļautas tikai tad, ja to ir nozīmējis veterinārārsts, ko nosaka arī Dzīvnieku aizsardzības likuma 18. pants. Taču viņa piebilst, ka šādi gadījumi ir pieļaujami tikai tad, ja tas ir nepieciešams kādu veterinārmedicīnas apsvērumu dēļ. Veterinārārste Liene Aveniņa portālam "MansDraugs" atklāj, ka šāda veida ķirurģiskā iejaukšanās ir pieļaujama traumu un auss hematomas gadījumā, ja ārstēšana ir neveiksmīga vai slimība atkārtojas.

Taču ir suņu šķirnes, kuriem astu kupēšana ir atļauta. Tā paša likuma 18. panta pirmajā apakšpunktā ir teikts, ka praktizējošam veterinārārstam atļauts izdarīt astes apgriešanu šādu šķirņu suņiem:

  • asspalvainajam foksterjeram,
  • gludspalvainajam foksterjeram,
  • krievu medību spanielam,
  • vācu asspalvainajam putnusunim,
  • vācu medību terjeram,
  • Velsas terjeram.

Dzīvnieku aizsardzības likumā ir teikts, ka suņa kupēšana bez veterinārmedicīniskas vajadzības tiek uzskatīta par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem. Tas nozīmē, ka suņa īpašniekam, kura mājdzīvniekam bez veterinārmedicīniskas vajadzības ir kupēta aste vai ausis, var tikt piespriests sods līdz pat 350 eiro apmērā.

Līdzīgus aizliegumus ir ieviesušas arī daudzas citas valstis. Piemēram, Eiropā šāds aizliegums darbojas 42 valstīs. Saskaņā ar Eiropas Konvenciju par mājas (istabas) dzīvnieku aizsardzību pilnībā aizliegts veikt astes apgriešanu divdesmit vienas šķirnes suņiem, tostarp bokseriem, dobermaņiem, pinčeriem, šnauceriem, bostonterjeriem un vēl citām pie mums mazāk zināmām šķirnēm. Savukārt ierobežot vai aizliegt – septiņdesmit četrām šķirnēm, ieskaitot augstāk minētās.

Raidījuma "Bez Tabu" sižetā tiek minēts, ka portāls "Ss.lv", kurā notiek tirgošanās ar dzīvniekiem, ir pārbagāts ar dažādu šķirņu suņiem, kuriem ir kupētas ne tikai astes, bet arī ausis. Par to pārliecinājās arī portāls "MansDraugs". Mājaslapā ir atrodami ne tikai pieauguši suņi, bet arī kucēni, kuru izskatu saimnieki ir izvēlējušies pārveidot pēc savas patikas.

Foto: Privātā arhīva foto

Kā noskaidroja "Bez Tabu", ir saimnieki, kas Latvijas aizliegumu dēļ suņus ved kupēt uz ārzemēm, piemēram, Krieviju. Tur viņiem tiek piešķirti arī papīri, kas pierāda, ka astes vai ausu apgriešana ir veikta likumīgi. To apstiprina arī Latvijas kinoloģiskās federācijas prezidente Vija Klučiniece: "Ir tāda parādība, ka cilvēki atdod savu kuci, piemēram, baltkrievu audzētavai. Tur kuce dzemdē kucēnus. Viņi pieaug, viņiem tiek nogrieztas astes, pēc tam tiek nogrieztas ausis, un pēc tam, pēc līguma pamata, šis metiens tiek atdots atpakaļ audzētājam Latvijā."

Veterinārārste Konopore uzskata, ka neatkarīgi no tā, ka dzīvnieks nav ticis kupēts Latvijā, saimnieks tāpat ir pārkāpis likumu. "Likumdošanā tā definīcija ir ļoti skaidra. Tā neuzliek atbildību tikai veterinārārstam neveikt šo operāciju, bet uzliek atbildību nepakļaut dzīvnieku šai te operācijai. Tas nozīmē to, ja Latvijas iedzīvotājs ir braucis šo te operāciju veikt uz citu valsti, viņš ir pārkāpis likumdošanu, jo ir pakļāvis savu dzīvnieku šai operācijai," viņa skaidro.

Savukārt Klučiniece nav strikti noskaņota pret dzīvnieku kupēšanu: "Astes ir garas, suņi ir temperamentīgi. Tad, kad viņi sajūsminās par kaut ko, tad šī aste iet no vienas puses uz otru un tiek atsista, atsista pret sienām un pret krēsliem." Līdzīgu viedokli viņa "Bez Tabu" pauž arī par ausu kupēšanu, piebilstot, ka mūsu klimatiskajos apstākļos tās bieži iekaist.

Turpretim citi ir kategoriski pret šāda veida ķirurģisko iejaukšanos, jo aste un ausis suņa dzīvē pilda svarīgu lomu. Tās dzīvnieks izmanto, lai ar ķermeņa valodu, izpaustu savas emocijas. Konopore skaidro, ka suns, kuram nav aste un ausis, neizprot otra dzīvnieka ķermeņa valodu, kā rezultātā biežāk sāk plēsties. Tāpat viņa piemin, ka aste ir arī balasts un mugurkaula turpinājums, līdz ar to nav nekāda pamata uzskatīt, ka tā dzīvniekam ir lieka un nevajadzīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!