Foto: Shutterstock
Kaķu saimnieku uzvedums ir sava mīluļa ikdienu padarīt pēc iespējas komfortablāku, taču to būtu iespējams nodrošināt daudz vienkāršāk, ja kaķi spētu runāt cilvēku valodā. Viņu valoda ir ņaudēšana, taču skaņai "mjau" nav tikai viena nozīme. "Psychology Today" skaidro, ko dažādās situācijās ietver mājas mīluļa ņaudiens.

Savā starpā kaķi ļoti reti kad ņaud viens uz otru. Viņu saziņa norit caur smaržām un ķermeņa valodu, turpretī ņaudēšanas paņēmiens ir adresēts tieši cilvēkam. Protams, laikam ejot, dzīvnieku pētnieki un eksperti arī cilvēkiem skaidrojuši, ko nozīmē, piemēram, starp kājām ievilkta aste vai uzmests kūkums, taču kaķi ņaud arī tad, kad sasveicinās ar saimnieku. Jāpiebilst gan, ka ir īpaši svarīgi izprast, ko kaķis ar ņaudienu gribējis vēstīt, lai konstatētu, vai mīlulim nav diskomforta sajūta.

Ja līdz šim ņaudēšanai nebiji pievērsis lielu uzmanību, tad turpmākajās dienās paklausies vērīgāk. Kaķim nav tikai viens ņaudēšanas veids, bet gan vairāki, un katrs no tiem norāda uz kaut ko citu. Kad kaķēns vēlās ēst vai pievērst saimnieka uzmanību, ņaudiens ir maigs, ilgstošs un vairāk kluss nekā skaļš. Taču, ja kaķis ir dusmīgs vai sakaitināts, viņš ņaud ļoti griezīgā skaņā.

Lūk, sešas kaķa ņaudiena nokrāsas!

  • Īss un ātrs ņaudiens. Var teikt, ka šis ņaudiens vēsta – kaķis ir labi audzināts. Tas ietver vēlēšanos vienkārši sveicināt savu saimnieku.
  • Vairāki ņaudieni pēc kārtas. Ja visu dienu kaķis palicis viens, kamēr ģimenes locekļi devušies darba dienas gaitās, pēc atgriešanās kaķi nereti adresē vairākus ņaudienus cilvēku virzienā. Šie ņaudieni raksturojami ar sajūsmu, jo kaķēns priecājas par atkalredzēšanos.
  • Vidēja augstuma ņaudiens. Šī ņaudiena pamatā ir kāds lūgums. Kaķis cenšas parādīt, ka viņš vēlas uzmanību, ēdienu un tamlīdzīgi.
  • Ilgstošs ņaudiens. Šādā veidā kaķis nevis lūdz, bet gan pieprasa kaut ko. Viens no biežākajiem variantiem – vēlas iziet laukā.
  • Zems ņaudiens. Tas raksturo mājas mīluļa sūdzēšanos par to, ka saimnieks izdarījis kaut ko viņam netīkamu.
  • Augstas skaņas ņaudiens. Turpretī šāda skaņa nozīmē – kaķis ir sakaitināts vai arī viņam kaut kas sāp. Tas ir kā sarkanais karogs, ka kaut kas nav kārtībā, taču uzreiz pie vetārsta jābrauc nav. Augstas skaņas ņaudienu no kaķa var dzirdēt arī tad, ja viņam, piemēram, kāds netīšām uzkāpis uz astes.

Skaidrības labad jāpiebilst – kaķi ne tikai ņaud, bet arī murrā un izdveš stostīšanās skaņu (kaut kas pa vidu starp ņaudēšanu un blēšanu). Šīm skaņām nevajadzētu pazust gaisā nepamanītām. Lai nodrošinātu kaķim pēc iespējas labāku un laimīgāku dzīvi, ir svarīgi saprast, kad ņaudiens, murrāšana vai jebkura cita skaņa liecina par uztraukumu, saucienu pēc uzmanības vai ēdiena, sāpēm, diskomforta sajūtu vai arī raksturo absolūtu labsajūtu.

Šajā rakstā izlasāmas 10 pazīmes, kas liecina, ka esi labs kaķa saimnieks, bet turpinājumā iepazīsties ar arhīva materiāliem par ņaudēšanu, skaļu uzvedību un citām darbībām.

Skaļa uzvešanās naktī – kaķa untums vai veselības problēmas

Foto: Shutterstock

Kaķis naktī uzvedas skaļi un neļauj gulēt – zināma situācija? Kā to vērst par labu? Iespējams, kaķītim gluži vienkārši pietrūkst saimnieka un mīlulis vēlas piesaistīt viņa uzmanību. Taču var būt arī tā, ka pie skaļās ņaudēšanas vainojamas kādas veselības problēmas izraisītas sāpes.

Lasīt vairāk

Kāpēc kaķi bieži ņaud

Foto: Shutterstock

Ja bieži dzirdi savu kaķi ņaudam, iespējams, tas nav bez iemesla. Kaķis var mēģināt piesaistīt uzmanību, norādīt uz tukšo ēdiena trauku vai netieši parādīt, ka kaut kas viņa organismā nav kārtībā. "MansDraugs" skaidro kaķa biežākos iemeslus ņaudēšanai un ko darīt šādās situācijās.

Lasīt vairāk

Kaķis auro līdz pieciem rītā un neļauj saimniecei gulēt. Ko darīt?

Foto: Shutterstock

Četrkājainais draugs skaļi ņaud un pievērš sev uzmanību? Domājams, šī darbība būs pazīstama daudziem kaķu saimniekiem. Taču - ko darīt, ja tas tiek darīts, tiklīdz saimnieks ir aizgājis gulēt? Portāls MansDraugs.lv saņēma kādas lasītājas ziņu par to, ka viņas kaķis trokšņo līdz pat pieciem rītā. Pēc padoma vērsāmies arī pie speciālistes.

Lasīt vairāk

Kāpēc kaķi mēdz ņaudēt bez skaņas

Foto: Shutterstock

Pat tad, ja kaķis ir diezgan skaļš un mēdz pilnā balsī ņaudēt, reizēm mīluli var redzēt, gandrīz nemaz neizdodam skaņas, vien plātot muti. Kāpēc kaķi mēdz ņaudēt bez skaņas? Vaicājām speciālistei.

Lasīt vairāk

Vai saimnieks saprot, kā un kāpēc kaķis ņaud

Foto: Shutterstock

Katram kaķa saimniekam noteikti ir zināmas skaņas, kādas izdod viņa mīlulis. Vēlas ēst? Grib tikt iekšā vannasistabā? Redz aiz loga putniņus, taču netiek tiem klāt? Tie saimnieki, kas jau ir ieklausījušies savos dzīvnieciņos, noteikti spēj atšifrēt, ko mīlulis attiecīgajā brīdī vēlas, taču tie, kam šīs prasmes vēl ir svešas, vēlams kaķos tomēr ieklausīties.

Lasīt vairāk

Ja kaķis nešņāc – neparasti vai normāli?

Foto: Shutterstock

Murrā, ņaud, mīlinās gar saimnieka kājām un, jā, arī šņāc. Brīžos, kad kaķim kaut kas nepatīk vai arī dzīvnieks ir saskatījis draudus, mīlulis atvērs muti un izdvesīs ņaudēšanai atšķirīgas skaņas. Taču, izrādās, ne visi mīluļi šņāc. Vai tā ir ierasta darbība? Varbūt saimniekam jāsāk satraukties?

Lasīt vairāk

Cenšoties izprast kaķa dabu: skaidrojumu ābece mīluļa niķiem un labsajūtai

Foto: Shutterstock

Ir jautājumi, ir arī atbildes! Kaķis ir viens no populārākajiem mājas mīluļiem, taču katram peļu junkuriņa saimniekam tieši viņa kaķītis ir pats labākais un mīļākais. Taču reizēm kaķi dara patiesi jocīgas lietas, un šajās reizēs ļoti gribētos ar viņiem apsēsties un cilvēku valodā nedaudz aprunāties. To, ka tavs kaķis sāks runāt, negarantējam, taču šajā rakstā atradīsi atbildes uz jautājumiem, kuri bieži tirda saimnieku prātus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!