olu čaumalas, olas, čaumalas, telpaugi, telpaugu mēslošana, Lieldienas
Foto: Shutterstock
Lieldienas godam nosvinētas, bet – ko iesākt ar olu čaumalām, kas vēl palikušas pēc kārumu gatavošanas vai olu kaujām? Tām, protams, var atvēlēt vietu atkritumu tvertnē, bet ir vēl kāda iespēja, proti, tās lietderīgi izmantot mājā un dārzā.

"Tava Māja" par čaumalu pielietojumu dārzā konsultē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils.

Viņš atgādina, ka pirms smalcināšanas olu čaumalas rūpīgi noskalo, tiesa, tas neattiecas uz vārīto olu čaumalām. Savukārt pirms jēlu olu čaumalu smalcināšanas – tās vispirms jāizžāvē. Kā skaidro dārzkopības eksperts, olu čaumalu pamata sastāvdaļa ir kalcija karbonāts. "Ar dabiskām krāsvielām krāsotās Lieldienu olu čaumalas var izmantot dārzam. Ja vēlas, lai kalcijs ātrāk nonāktu apritē, čaumalas smalcina smalki, ja vēlama ir pakāpeniska iedarbība, tad daļiņām ir jābūt vidēja izmēra," padomos dalās LLKC eksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!