Laikraksts "Latgales Laiks" šoreiz ir apskatījis kļūdas, ko nereti cilvēki pieļauj tomātu audzēšanā, kā arī dalījies ar ļoti vērtīgām niansēm, lai izaudzētu ideālus dēstus, kas dotu lielisku tomātu ražu. Skaidrs ir viens – kļūdīties nedrīkst pat sēšanas sākumā, jo tad pastāv liela iespēja, ka tiks negatīvi ietekmēta tomātu raža.
- Kā pareizi izaudzēt tomātus, lasi šeit, bet šajā rakstā varēsi gūt tomātu selekcionāres ieteikumus izturīgākajām lauka tomātu šķirnēm.
Kļūdas, kas tiek pieļautas tomātu sēšanas sākumā
Ja tomēr ir pieļauta kāda no šīm kļūdām, tad zemāk vari lasīt ieteikumus, lai vērstu par labu misēkļus.
Sēklas iegādātas no svešiniekiem. Kā iesaka laikraksts, ja tā ir gadījies, tad šīs sēklas vēlams apstrādāt ar kālija permanganāta šķīdumu, iemērcot tās uz 20 minūtēm, bet pēc tam sēklas nepieciešams rūpīgi noskalot ar ūdeni. Ja sēklas iekrāsojas tumšā krāsā, tad nevajadzētu satraukties – jo tad viss ir kārtībā.
Tomātu sēklas nedrīkst pārāk ilgi mērcēt. "Latgales Laiks" vērš uzmanību, ka sēklas nedrīkst mērcēt ilgāk par 15 līdz 20 minūtēm, jo, ja šis laiks ir pārsniegts, tad pastāv iespēja, ka sēklas noslāps. Sēklu mērcēšanai vēlams izmantot kušanas ūdeni, kuru var iegūt, sekojot šādām laikraksta ieteiktajām metodēm:
- parastais krāna ūdens jāievieto saldētavā (pusi trauka apjoma);
- pēc tam nepieciešams noliet nesasalušo šķidrumu (tas ir sāļu šķīdums ar kaitīgiem piemaisījumiem);
- ledu jāatstāj, lai tas izkūst. Kā uzsver laikraksts, tas būs aktīvs, tīrs un dzīvs ūdens;
- ar šo ūdeni mērcē sēklas, bet ne ilgāk par 15 līdz 20 minūtēm.
Var izmantot arī citu metodi sēklu mērcēšanā, piemēram, tās izmērcēt alvejas sulā. Jāņem vērā, ka šo sulu drīkst neatšķaidīt, kā arī pēc sēklu mērcēšanas alvejas šķīdumā, tās nevajag noskalot. Kā brīdina laikraksts, sulu drīkst spiest tikai no trīsgadīgām (vai vecākām) kultūrām, aptuveni nedēļu paturot tās aukstumā.
Nedrīkst sēt tomātus dēstiem pārāk agri. Šo padomu der ņemt vērā tiem, kuri mājas apstākļos nespēj nodrošināt dīgstiem papildus apgaismojumu, ne velti tomātus neiesaka sēt februārī. Vislabākie dēsti ir tādi, kas ir zemi un jauni, nevis izstīdzējuši, tieviņi un veci. Kā uzsver laikraksts, ideāli tomātu dēsti ir 40 līdz 50 diennaktis veci.
Tomātus nav vēlams sēt dārza augsnē. Par tomātu augsni jāsāk domāt jau rudenī, izveidojot bagātīgu maisījumu. Kā iesaka laikraksts, vienādās daļās var ņemt smiltis, trūdvielas, kompostu vai meža augsni, bet spainim maisījuma vēlams pievienot arī puslitru koksnes pelnu.
- Šajā rakstā vari izlasīt priekšlikumus, kā izmantot pelnus augu labā.
Kļūdas, kas tiek pieļautas dēstu audzēšanā
Nedrīkst pieļaut gaisa temperatūras pazemināšanos. Šis punkts gan jāievēro līdz dīsgtu paaugšanās brīdim. Kā skaidro laikraksts, vispiemērotākā temperatūra sēšanai zem stikla vai plēves ir +23 līdz 25 grādi pēc Celsija. Tieši šādā temperatūras režīmā sēklas ļoti ātri sadīgst, kāa rī dēsti neinficējas ar melnkāju.
Nepalaist garām brīdi, kad parādās dīgsti. Kad pamani uzreiz pirmās "cilpiņas", podi ar augiem tūliņ jānovieto saulainā vietā. "Pateicoties tam, ka gaisa temperatūra naktī samazinās līdz +13 līdz 14 grādiem pēc Celsija, kā arī labam apgaismojumam, jūs iegūsiet veselīgus, kvalitatīvus dēstus," sola laikraksts.
Pārcenšanās ar laistīšanu. Tas attiecināms uz teju visu augu laistīšanu, jo – kas par daudz, tas par skādi. Tomātu dēstus laikraksts iesaka laistīt tikai tad, ja ir izžuvusi augsnes virskārta. Tāpat nedēļā reizi var veikt profilaktisko laistīšanu ar ar vāju kālija permanganāta šķīdumu. Kad augsne aplieta ar šo šķīdumu, tad nepieciešams to apkaisīt ar plānu izsijātu pelnu kārtu, kā arī pēc tam augsni nepieciešams mazliet uzirdināt.
Nestādīt un nenovietot šaurībā. Jāņem vērā, ka augošiem dēstiem nepieciešams plašums, tāpēc svarīgi ir ne tikai traukus atbīdīt vienu no otra, bet arī izvēlēties trauku novietošanai vietu. Ja dēsti tiks audzēti šaurībā, tad tie nedos bagātīgu un kvalitatīvu ražu. Kā iesaka "Latgales Laiks", traukus ieteicams kārtot tālāk citu no cita, lai lapiņas nesaskartos. Lai uzlabotu gaismas piekļuvi, drīkst arī apgriezt apakšējo lapiņu galotnes.
Dēsti nedrīkst pāraugt. Kā skaidro laikraksts, pārauguši dēsti izstīdzē, viegli lūst, kā arī tie nevar nodrošināt kvalitatīvu un agrīnu ražu. Ja tomēr gadījies šo misēkli pieļaut, dēstus vēlams pārstādīt lielākā traukā, nogriezt tiem galotnes, apsakņot traukā ar ūdeni un iestādīt augsnē. Savukārt atlikušie stādi augs, veidojot sānu dzinumus. Šādi būs nošauti divi zaķi ar vienu šāvienu, jo no viena stāda varēs iegūt divus.
Ja tomātus paredzēts stādīt dobē, tad tie ir jānorūda, ko vēlams veikt vismaz pāris nedēļas pirms stādīšanas. Kā skaidro laikraksts, dēsti jānorūda atklātā laukā bezvēja laikā, pakāpeniski palielinot to atrašanās laiku ārā. Tāpat medijs tos iesaka stādīt dobēs tikai vakaros vai tad, kad ir apmācies laiks.