Foto: VUGD

Trešdien, 17. aprīlī, Ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma izsaukumu uz Jāņa Asara ielu Liepājā, kur kaķis, gribēdams izkļūt laukā pa atvērtu logu, iesprūda loga vērtnē. Ugunsdzēsējiem izdevās atbrīvot nelaimē nonākušo dzīvnieku un nodot to saimniekam.

"Mans Draugs" un VUGD kaķu īpašniekiem atgādina, ka logs vēdināšanas režīmā dzīvniekam var būt bīstams. Par to nepaguruši brīdina arī vetārsti. Kaķi nedrīkst nepieskatītu atstāt pie atvāzta pakešu loga, jo, ieraudzījis kādu putnu vai vienkārši ziņkārības vadīts, mincis var mēģināt pa nelielo spraugu izspraukties un tur iesprūst.

Katru gadu, sevišķi siltajos mēnešos, veterinārajās klīnikās nonāk vairāki kaķi, kas guvuši traumas no iesprūšanas vēdināšanas režīmā atstātā logā, turklāt ne visus izdodas izglābt.

"Gadās, ka kaķis, cenšoties no šī slazda tikt ārā, sakustina loga vēršanas mehānismu un burtiski tiek saspiests starp vērtni un loga rāmi. Taču arī tad, ja tas nenotiek, karāšanās uz vēdera loga spraugā kaķim ir ļoti bīstama, jo vēders zem kaķa svara tiek saspiests un tajā nosprostojas asinsrite. Ja kaķis šādā stāvoklī atrodas ilgi, tas beidzas ar pakaļkāju daļēju vai pilnīgu paralīzi, kas ir neatgriezeniska," skaidro veterinārārste Inga Bērziņa.

Saviem spēkiem kaķis nespēj no šīm lamatām izkļūt, lai kā censtos, bet izmisīgo pūliņu rezultātā var tikt pie nopietnām vēdera dobuma iekšējo orgānu vai mugurkaula traumām. Kaķim var arī tikt saspiesta diafragma vai plaušas, kā ietekmē viņš vienkārši nosmok.

Vairāk par to, kāpēc kaķim iesprūšana atvāztā pakešu logā ir bīstama un kā izvēdināt māju, neapdraudot sava mājdzīvnieka dzīvību, lasi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!