Foto: Facebook/ Jānis Orbidāns

Svētdien, 28. aprīlī, kādā privātīpašumā Saldus novadā, Rubā, nošauts gulbis, kurš jau vairākas sezonas tur dzīvojis, "Facebook" ar skumju vēsti dalījies īpašuma saimnieks. Gulbju eksperts Ruslans Matrozis uzskata, ka putns, visticamāk, nošauts lidojumā.

Gulbju pētnieks atklāj, ka gulbju šaušana nav retums un nelāgās ziņas par šādu putnu bojāeju nākas dzirdēt katru gadu. Viņš uzsakata, ka cilvēki izšauj gulbjus divu iemeslu dēļ - putna gaļas un drošības nolūkos. Tie cilvēki, kas nošauj putnus gaļas dēļ, pieņem, ka to var izmantot pārtikā, taču Matrozis atgādina, ka gulbja gaļa ir ļoti cieta un to pārtikā neizmanto.

Savukārt otra daļa cilvēku putnu izlemj nošaut drošības apsvērumu dēļ. "Pēdējos gados gulbji aizvien mazāk baidās no cilvēkiem, līdz ar to, tuvojoties cilvēkam, putns nolems sevi aizstāvēt - nevis bēgt. Ja gulbim kaut kas nepatīk, viņš var iet virsū un šņākt. Fiziski viņš neko nodarīt nevar, taču šāda putna reakcija var nobiedēt cilvēku. Iespējams, kāds cilvēks, kurš "nedraudzējas ar galvu" pēc tam aiziet un nošauj šo gulbi," viņš skaidro.

Tāpat nevar izslēgt arī gadījumus, kad pusaudži uz putniem izmēģina pneimatiskās šaujamierīces. Taču šādos gadījumos putns tiek tikai ievainots, stāsta gulbju eksperts.

"Spriežot pēc bildēm, gulbja ķermenī ir liels caurums, kas liecina, ka putnu, visticamāk, ir nošāvis mednieks ar lodi, ar kuru parasti šauj zīdītājus," skaidro Matrozis. "Turklāt bildē redzams, ka tas guļ lauka vidū. Tas nozīmē, ka, visticamāk, viņš nošauts lidojumā." Gulbju eksperts stāsta, ka gulbis pats līdz laukam aiziet nav varējis, jo šie putni pārvietojas tikai krastu tuvumā.

Savā ierakstā "Facebook" īpašuma saimnieks atklāj, ka gulbis kopā ar savu partneri jau vairākus gadus, iestājoties siltajam laikam, apmeties viņa īpašuma dīķī. Putns tur kopā ar savu partneri reiz audzinājis arī mazos gulbēnus. Taču kopš nelaimīgā notikuma pāris šķirts.

Šobrīd nav skaidrs, vai gulbju pāris jau bija paspējis izveidot ligzdu un izdēt olas. "Pašlaik gulbji parasti tikai uzsāk ligzdošanu, respektīvi, tiek gatavota ligzda, un kādam pārim jau ir olas," skaidro Matrozis. "Ja tur ir olas, kuras ir sākumstadijā, tad otrs pametīs ligzdu, taču, ja tās jau ir aizperētas, tad putns tomēr cenšas tās izperēt līdz galam un pēcāk arī uzņemties rūpes par mazuļiem."

Gulbju eksperts stāsta, ka abi partneri uzņemas rūpes par mazuļiem. Abu vecāku iesaiste palīdz mazos labāk aizsargāt. Sevišķi liela nozīme ir abu partneru iesaistei tad, ja dējumā ir astoņi mazuļi. Arī dabā var novērot, ka mazie gulbēni parasti peld starp vecākiem - viens peld pa priekšu, aiz viņa putnēni un pēc tam otrs vecāks.

Taču gulbjiem nav raksturīgi pamest savus mazuļus, skaidro Matrozis. Ja viens no partneriem iet bojā, tad otrs cenšas būt klāt un vismaz līdz rudenim izaudzināt mazos putnēnus.

Savukārt, ja nelaimīgais pāris šogad vēl nav uzsācis ligzdošanu, tad palikušais atradīs sev jaunu partneri. Matrozis skaidro, kā šādi gadījumi nav retums, un gulbji ligzdošanas laikā var nomainīt pat trīs partnerus. "Gulbji dažādu iemeslu dēļ vairākus gadus pēc kārtas neligzdo ar vienu partneri," piebilst gulbju eksperts.

Rubas iedzīvotājs ierakstā pievērš arī Latvijas Ornitoloģijas biedrības uzmanību un aicina Valsts policiju atrast vainīgo un saukt viņu pie atbildības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!