Foto: Rīgas zoodārza arhīvs
7. maijā pēc deviņu gadu pārtraukuma Rīgas zooloģiskajā dārzā zebru pārim Daniai un Zdeneksam piedzima mazulis, informē Rīgas zooloģiskā dārza pārstāvis Māris Lielkalns.

Nesen dzimušais zebrēns pirmajā pastaigā āra aplokā devās jau 2 dienu vecumā mātes modrā uzraudzībā. Tēvs Zdeneks gan uz savu pirmdzimto bija spiests noskatīties caur žoga režģiem, jo bažas, ka tēva vētrainā sasveicināšanās tievkājainajam zebru puikam vēl nav pa spēkam. Lielkanls atklāj, ka zebru mazuļi ir īsti paraugbērni, jo kājās slienas uzreiz pēc piedzimšanas un mātei gatavi sekot jau pirmajā dzīves dienā.

Rīgas zoodārza Čapmana zebru saime (tēvs un divas mātes) ir samērā jauna. Sešus līdz septiņus gadus vecajiem dzīvniekiem šis ir pirmais mazulis. Lielkalns stāsta, ka, neskatoties uz to, māmiņa Dania nebūt nebija apmulsusi par jauno statusu un prasmīgi sāka barot savu jaundzimušo.

Pēdējo reizi, kad Rīgas zoodārzā piedzima zebru mazulis bija pirms deviņiem gadiem. Tolaik diemžēl zebrēns gāja bojā mātes nevērības dēļ. Jāpiezīmē, ka Čapmana zebras šovasar paredzēts pārvietot uz jauno "Āfrikas savannas" ekspozīciju kompleksu, kur tām būs jādala dzīves telpa ar antilopēm un žirafēm. Mazuļa piedzimšana gan pārcelšanos varētu aizkavēt, jo vecāki, citu dzīvnieku klātbūtnē var palikt nervozi un agresīvi. Bet šobrīd spriganais zebru puika gaida ciemiņus aplokos netālu no žirafu skatu laukuma.

Taču zebru mamma nav vienīgā, kas var lepoties ar savu jaundzimušo. Arī huzārpērtiķu saimi ir papildnājuši trīs ņipri mazuļi. Nu tie jau apguvuši voljēra sniegtās iespējas, draiski rotaļājas un ik pa laikam veic visnotaļ akrobātiskus trikus, atklāj Lielkalns.

Arī Lauku sētā pa diviem mazuļiem piedzimuši Romanovas šķirnes aitai Kamerūnas kazai. Līdzīgi kā zebrēns arī aitu un kazu pēcnācēji itin drīz pēc piedzimšanas slejas kājās un seko savai mātei.
Ja, apmeklējot zoodārzu, pamani purva valabijas, kam uz vēdera ir izaugušas mazākas galvas, tad viss kārtībā! Abu ķenguru somās dzīvojas visai lieli mazuļi, kas drīzumā sāks patstāvīgās gaitas, bet pagaidām labprātāk lūkojas uz pasauli no droša patvēruma – mātes somas.

Šajās brīvdienās, 11. un 12. maijā, Rīgas zoodārzā notiks fotoorientēšanās par godu Ģimenes dienai. Fotoorientēšanās laikā varēs atpazīt un meklēt vietas un uzzināt, kā dažādi dzīvnieki rūpējas par saviem mazuļiem. Ceļa lapu var saņemt pie ieejas vai lejupielādēt Zoodārza mājaslapā.

Lai Zoodārza apmeklējums būtu ģimeniskāks, Rīgas Zoodārzs, sadarbībā ar uzziņu dienestu 1188, piedāvā iespēju Dzīvnieku ģimeņu dienas Zoodārzā apmeklēt lētāk. Atliek vien izdrukāt vai uzrādīt viedtālrunī 1188 mājaslapā iegūto kuponu. Plašāk informāciju meklē te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!