Foto: Shutterstock
TNS iedzīvotāju patēriņa pētījums 2018. gada pavasarī liecina, ka 44 procentiem Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem mājās ir kaķis. Absolūtos skaitļos tie ir 694 000 spalvaino murrātāju īpašnieki. Daži no viņiem izvēlas savus mājas mīluļus turēt iekštelpās, bet citi tiem ļauj izbaudīt arī pasauli aiz dzīvokļa vai mājas durvīm. Tas, vai murrātājam vajadzētu liegt vai gluži otrādi - atļaut uzturēties brīvā dabā, ir strīdīgs jautājums, par kuru katram ir savs viedoklis.

Portāla "Mans draugs" lasītāja Santa stāsta, ka nav priecīga, ja kaķis ir nolēmis doties izpētīt, kas notiek aiz dzīvokļa durvīm: "Dzīvoju Rīgas mikrorajonā. Parasti kaķi laižam uz balkona, lai viņš var paskatīties uz putniņiem, pagulēt saulītē un paelpot svaigu gaisu, kas viņam ļoti patīk. Taču dažkārt, īpaši, kad viņš bija jaunāks, minka nereti izdomāja izlekt no otrā stāva balkona, lai izpētītu apkārtni. Kad kaķis atgriezās mājās, viņš vienmēr bija netīrs un nereti līdzi atnesa arī blusas."

Savukārt Vita, dzīvojot privātmājā, Salaspils centrā, ar drošu sirdi abus mājas mīluļus laiž pastaigātie arī pagalmā. "Kaķi staigā pa dārzu. Bet, ja viņus nelaiž ārā, tad nenormāli brēc," viņa stāsta. "Mums ir iežogots dārzs, tāpēc kaķus laižam ārā bez bažām." Viņa atklāj, ka arī iepriekšējiem kaķiem vienmēr ir ļauts iziet pagalmā.

Turpretim Dita, kas dzīvo Rīgas centrā, nekad nav laidusi savu četrkājaino draugu ārā, jo satraucas par viņa drošību: "Kad kaķīti paņēmām, dzīvojām 4. stāvā. Izlaist ārā ir sarežģīti. Kaut kā nospriedām, ja nevaram viņam nodrošināt iespēju iet ārā tad, kad viņam sagribas, tad labāk, lai viņš nezina, ko tas nozīmē un nebēdājas. Tagad esmu pārvākusies, un varētu jau mēģināt kādu logu pielāgot, lai var iziet ārā, bet ir par vēlu, manuprāt, jo viņš jau ir pieaudzis. Tāpat dzīvojam centrā, te ir lielās ielas. Negribu, lai viņu nobrauc." Savukārt Ditas vecāku mājās, kas atrodas lauku teritorija, tur dzīvojošie kaķi tiek laisti ārā. Dita uzsver, ka saimnieku izpratne par dzīvnieka drošību un labsajūtu ir galvenais iemesls, kāpēc laukos kaķi tiek laisti ārā, bet pilsētā nē.

Arī Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) kaķi ir iecienīti mājdzīvnieki, un arī šajā valstī murrātāju saimnieku uzskati par to, vai mājas mīlulis būtu jālaiž ārā, atšķiras.

2012. gadā Ungārijas universitāte un "National Geographic" atklāja, ka ASV dzīvojošie kaķi varētu būt nogalinājuši aptuveni četrus miljardus dažādus mazos dzīvniekus, tai skaitā putnus, peles, kurmjus u.c., gadā, vēstīts portālā "Mnn". Pie kaķiem, kas nogalinājuši dzīvojošos mazos zīdītājus, tiek pieskaitīti gan mājas, gan savvaļā dzīvojošie peļu junkuri.

Taču kaķu laišana ārā ne tikai apdraud mazos savvaļas dzīvniekus, bet arī pašus murrātājus pakļauj lielākam riskam inficēties ar dažādām slimībām un parazītiem.

  • Kā pasargāt savu mājas mīluli no parazītiem gan iekštelpās, gan ārā, lasi šajā rakstā.

Amerikas veterinārās medicīnas asociācija apgalvo, ka nereti mājas kaķi, kas netiek laisti ārā, dzīvo ievērojami ilgāk nekā tie murrātāji, kas iet iekšā-ārā, kad vien vēlas. Kāpēc tā? Galvenokārt tāpēc, ka kaķi, kas dzīvo iekštelpās, nav pakļauti tādiem riskiem kā automašīnām, citiem dzīvniekiem un dažādām slimībām, kuras tavs mājas mīlulis var saķert, atrodoties ārā.

Taču, neskatoties uz to, ir cilvēki, to skaitā arī dzīvnieku eksperti, kuri uzskata, ka murrātājus būtu jālaiž ārā. "Atšķirībā no suņiem, kaķi ļoti lielā mērā ir saglabājuši savus savvaļas instinktus," skaidro grāmatas "Citizen Canine: Our Evolving Relationship with Cats and Dogs" autors Deivids Grimms. "Tu vari turēt savu kaķi iekštelpās un nodrošināt viņam drošu un komfortablu dzīvi, bet tas ir tāpat kā turēt savu sacīkšu mašīnu garāžā."

Netrūkst arī pētījumu, kas pierāda, ka tie murrātāji, kas visu savu dzīvi nodzīvo iekštelpās, arī var ciest no dažādām fiziskās un psiholoģiskām problēmām, piemēram, agresijas, kas bieži vien saistās ar garlaicību, ko kaķis izjūt, esot mājās. Tāpat nepietiekošas fiziskās aktivitātes dzīvnieku var novest pie aptaukošanās, kas iet roku rokā ar citām sirds un asinsvadu slimībām. Vairāk par to lasi šajā rakstā, kurā par aptaukošanās iespaidu uz dzīvnieka veselību stāsta veterinārārsts Aigars Briņķis.

Tas, vai laist savu mājās mīluli izbaudīt dabas sniegtās priekšrocības piemājas pagalmā, vai nē, ir atkarīgs no tevis. Taču pirms lēmuma pieņemšanas kārtīgi izvērtē visus augstāk minētos plusus un mīnusus.

Tālāk rakstā atgādināsim, kā tu savam murrātājam vari nodrošināt visas nepieciešamās fiziskās aktivitātes, ja nolem viņu turēt iekštelpās, kā arī kādi drošības pamatprincipi būtu jāievēro, ja tomēr nolem viņam ļaut izbaudīt piemājas dārza burvību.

Ja nolem kaķi laist ārā

Ja nolem mājas mīlulim ļaut gulšņāt ne tikai uz dīvāna, bet arī piemājas zālītē, tad primāri pārliecinies, vai kaķim ir veiktas visas nepieciešamās potes, viņš ir attārpots un čipots. Tāpat būtu jānodrošinās ar pretblusu līdzekļiem, sevišķi tad, ja dzīvo daudzstāvu māju rajonā, kur kaķim ir brīva piekļuve pagrabiem, vai mājas apkārtnē uzturas arī ielas kaķi.

To, cik bieži kaķis ir jāattārpo un kādi parazīti viņu var apdraudēt, lasi šajā rakstā. Savukārt te lasi, cik efektīva un droša ir pretblusu siksna, ko savam mīlulim ap kaklu izvēlas aplikt daudzi kaķu un suņu saimnieki.

Taču parazīti nav vienīgais bieds, no kura tev jāpasargā savs peļu junkurs, ja esi nolēmis viņu laist ārā. Tikpat lielu vērību vajadzētu pievērts arī mašīnām. Lai pasargātu kaķi no satiksmes, veterinārārsti iesaka dzīvnieku laist ārā tikai stingrā saimnieka uzraudzībā. Murrātāji ir izveicīgi un veikli dzīvnieki, tāpēc, lai pasargātu tos no iespējas tikt sabrauktiem, nepietiks viens ar veiklu acu pāri. Visdrošāk būs, ja kaķi ārā vedīsi pie siksniņas. Kaut daudziem kaķiem ir grūtības pārvietoties ar siksniņu, citi pie tās pierod ļoti ātri. Tāpat notika arī ar Krišjāņa kaķi Nikolaju, kurš labprāt iet pastaigāties pie saitītes. Par to, kā viņam izdevās iemācīt Nikolaju pārvietoties pie siksniņas, lasi šajā rakstā.

Ja kaķis dzīvo tikai iekštelpās

Foto: Shutterstock

Ja tomēr nolem par labu tam, ka kaķim būtu jādzīvo iekštelpās, tev viņš jānodrošina ar visām dzīvniekam nepieciešamajām fiziskajām aktivitātēm. Ārpasaule murrātājam piedāvā neskaitāmi daudz iespēju, kā sevi nodarbināt, taču mājās tu esi vienīgais, kas var parūpēties par to, lai tavs minka ir aktīvs un dzīvespriecīgs. Portāls "Mmn" piedāvā vairākus veidus, kā tu savu dzīvojamo telpu vari padarīt kaķim aizraujošāku.

Vieta, kur asināt nagus un kāpelēt

Ja tev mājās ir kaķis, tad noteikti zini, cik svarīgi tavam murrātājam ir asi nagi. Ja nebūsi viņam nopircis vai paša spēkiem izveidojis vietu, kur tos asināt, viņš bez liekiem sirds pārmetumiem šo nodarbi veiks kur citu, piemēram, pret dīvāna stūri. Tikpat svarīgi kā asināt nagus, minkam ir arī kāpelēt pa dažādām augstākām uz zemākām virsmām. Ja neesi iegādājies speciāli šim paredzētu kaķu rotaļu laukumu, tad nebrīnies, ka ik pa laikam atrodi mājas mīluli ložņājam pa skapja augšu vai guļam kādā augstākā plauktā.

Rotaļlietas

Tāpat noderēs arī dažādas rotaļlietas, kas palīdzēs tavam kaķim apmierināt savu mednieka instinktu. Mūsdienās rotaļlietu izvēle zooveikalos ir gana plaša. Kā neapmulst plašajā piedāvājumā un izvēlēties savam murrātājam piemērotāko spēļmantiņu, lasi šajā rakstā.

Zoo veikalu plauktos ir pieejamas arī attīstošās rotaļlietas. Tās ir spēļmantiņas, no kurām kaķis, to ripinot, var dabūt ārā ēdienu. Žurnālā "Journal of Feline Medicine and Surgery" publicētajā pētījumā zinātnieki no Kalifornijas universitātes Bērklijā noskaidrojuši, ka attīstošās rotaļlietas var palīdzēt kaķiem stimulēt domāšanu un fiziskās aktivitātes. Spēlēšanās ar rotaļlietām arī attīsta kaķu dabiskos instinktus, proti, medīšanu, realizējot mājas vidē bieži vien neizmantotās spējas. Vairāk par attīstošajām rotaļlietām murrātājiem lasi šajā rakstā.

Arī pats spēlējies ar kaķi

Kaut kaķus mēdz uzskatīt par vientuļniekiem, kuri labprātāk laiku pavada vieni paši nevis kopā ar saimnieku, viņi izbauda kopīgas rotaļas. Ar laiku minkam apniks vienatnē spēlēties ar visām tevis nopirktajām rotaļlietām, taču, ja rotaļā iesaistīties arī tu, tā iegūs jaunu nokrāsu un spēs aizraut kaķi.
Ja esi ievērojis, ka murrātājs ar mantiņām spēlējas vairāk guļus vai sēdus pozā, tad, iesaistoties rotaļā, liec viņam mazliet izkustēties. Šī kopīgā aktivitāte ne tikai ļaus uzturēt kaķi formā, bet arī palīdzēs izveidot starp jums labāku saikni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!