Šonedēļ Sieramuižas apkaimē Jelgavā ieradīsies Latvijas Dabas fonda projekta "GrassLIFE" mobilais ganāmpulks. Tāpat, kā pagājušajā gadā, ganāmpulks atradīsies pie Platones ietekas Lielupē un noganīs dabīgās pļavas, lai tajās atjaunotu un uzturētu sugu daudzveidību. Latvijas Dabas fonds aicina Jelgavas iedzīvotājus aploka tuvumā ievērot drošības noteikumus.

Sieramuižā ir vērtīgie un aizsargājamie biotopi – palieņu pļavu un sugām bagātu ganību komplekss, un iepriekšējā gada pieredze apliecināja, ka noganīšana ir šīm pļavām labi piemērots apsaimniekošanas veids. Tāpēc Latvijas Dabas fonds un projekts "GrassLIFE" turpina sadarbību ar Jelgavas pilsētu un privātajiem pļavu īpašniekiem šajā apkaimē. Šī ir viena no vairāk nekā 20 mobilā ganāmpulka darba vietām šajā sezonā, atklāj "GrassLIFE" komunikācijas koordinatore Liene Brizga-Kalniņa.

Sieramuižā ieradīsies septiņas Galoveju šķirnes govis un divi teliņi. Pļavā tie uzturēsies vienu līdz divus mēnešus, atkarībā no zāles daudzuma.

Latvijas Dabas fonds lūdz Jelgavas iedzīvotājus laipni uzņemt mobilo ganāmpulku savā pilsētā un ievērot drošības noteikumus:

  • Teritorija, kurā uzturas lopi, ir norobežota ar elektrisko ganu, tāpēc aploka tuvumā jābūt uzmanīgiem – jāsargā sevi un savus bērnus;
  • Jāturas drošā attālumā no lopiem;
  • Lopus nedrīkst barot vai apzināti kaitināt;
  • Aplokā nedrīkst ļaut iekļūt suņiem, tāpēc, esot ganību tuvumā, četrkājainos draugus jātur pavadā;
  • Pret aplokiem un ganību infrastruktūru jāizturas saudzīgi.


Ja ganībās pamanītas kādas problēmas, bojāts aploks vai rodas kādas neskaidrības, Latvijas Dabas fonda pārstāvji aicina sazināties ar viņiem pa tālruni 2 9119612 vai 67830999.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!