Foto: Shutterstock
Nereti uz ielas ir novērojami suņu saimnieki, kas ved pastaigās savus četrkājainos draugus ar automātisko pavadu. Tā šķietami garantē sunim nepieciešamo brīvību, tajā pašā laikā ļaujot saimniekam saglabāt kontroli. Taču daudzi veterinārārsti un kinologi uztver, ka tā var būt bīstama un nodarīt kaitējumu ne tikai dzīvniekam, bet arī viņa saimniekam.

Daudzi suņu saimnieki priekšroku dod automātiskajai pavadai, un no pirmā acu uzmetiena tā šķiet loģiska izvēle, jo šī pavada ļauj sunim brīvi apostīt katru zāles pleķīti, kas viņu ieinteresējis, tajā pašā laikā apzinoties, ka vajadzības gadījumā tu ar speciālas pogas palīdzību varēsi viņu apstādināt un pievilkt sev tuvāk, pasargājot no bīstamām situācijām suni un apkārtējos.

Daudzi cilvēki izvēlas automātisko pavadu arī tāpēc, ka tā tik ātri nesasmērējas kā parastās pavadas, kuras bieži vien velkas pa zemi un jau pēc pāris pastaigām ir ieguvušas nedaudz pelēcīgāku, zemei un dubļiem līdzīgu toni.

Taču aiz ērtības un praktiskuma slēpjas arī vairākas nianses, kāpēc un kādās situācijās automātiskā pavada var būt bīstama gan dzīvniekam, gan viņa saimniekam un apkārtējiem. Aprunājāmies ar veterinārārstiem un kinologiem, lai noskaidrotu automātiskās pavadas nepilnības.

Latvijas Kinoloģijas federācijas eksperte Rita Kadiķe-Skadiņa ir viena no tām suņu saimniecēm, kura ikdienā lieto automātisko pavadu. Viņa uzsver, ka tā sunim dod relatīvi lielu brīvību, vienlaikus garantējot arī drošību. Taču Kadiķe-Skadiņa min vairākus faktorus, kad labāk automātisko pavadu neizvēlēties. Kā vienu no tiem, viņa izceļ pastaigas ar suni sabiedriskā vietā. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!