Foto: Shutterstock
Jāņi, gluži tāpat kā Ziemassvētki, tautā ir zināmi ne tikai ar rotaļām, Jāņu vainagiem, lēkšanu pāri ugunskuram un citām svētku izdarībām, bet arī bagātīgu galdu. Jāņu siers, šašliks visdažādākajās marinādēs un alus ir neatņemama svētku sastāvdaļa. Uz galdā uzliktajiem gardumiem ar kāru aci skatās ne tikai jāņubērni, bet arī viņu četrkājainie draugi.

Lielākā daļa latviešu izvēlas Jāņus svinēt pie dabas, kas iet pie sirds arī četrkājainiem svētku svinētājiem. Dodoties uz lauku māju, suņu saimnieki nereti nolemj ņemt līdzi arī savus mājas mīluļus, lai arī tie var izbaudīt svētku burvību un dabas sniegto brīvību.

Neatņemama Jāņu dienas tradīcija ir mielošanās ar gardiem ēdieniem un dzērieniem. Ja uz svinību vietu līdzi ir paņemts arī suns, tad viņu visticamāk atradīsi siekalojamies pie svētku galda, cenšoties ar savām mīlīgajām kucēna acīm nohipnotizēt pie galda sēdošos jāņubērnus. Paskatoties uz četrkājaino draugu, tā vien gribas šim nabaga izsalkušajam dzīvnieciņam iedot kādu siera vai gaļas gabaliņu. Taču, pirms kļūt par labvēli un pasniegt sunim uz galda atrodamos labumus, vispirms vajadzētu aprunāties ar dzīvnieka saimnieku. Iespējams, četrkājainais draugs ievēro speciālu diētu vai viņam ir alerģija pret kādu konkrētu pārtikas produktu. Tāpat vajadzētu pajautāt, vai gadījumā suns netiek mācīts neēst no galda. Ir saimnieki, kas saviem četrkājainajiem draugiem māca arī neēst no svešu cilvēku rokas.

Nevajadzētu izslēgt arī iespēju, ka, ja kāds redzēs, ka tu baro suni, arī citi nolems, ka tā ir laba ideja. Padomā, kas notiks, ja visi jāņubērni, kas sasēdušies pie galda, lai baudītu maltīti, sāks barot zem galda sēdošo suni. Dzīvnieks saskarsies ar pārēšanos, kas var novest pie vēdergraizēm, sliktas pašsajūtas un pat vemšanas. Pārēšanās rezultātā dzīvniekam veidojas aptaukošanās un grūtības kustēties, kas savukārt rada nomāktību un depresiju, kā arī nopietnas veselības problēmas.


Taču, ja dzīvnieka saimnieks nav tuvumā un suns ar savu skatienu turpina censties tevi pārliecināt, ka viens gaļas kumoss, siera gabaliņš vai kauls jau nekādu skādi nenodarīs, iesakām tev ieskatīties "Mans Draugs" rakstu izlasē, kurā atradīsi produktus, kurus dot sunim ir kategoriski aizliegts, kā arī padomus, kā atradināt mājas mīluli no diedelēšanas.

Iesakām izlasīt arī rakstu par to, kā pagatavot speciāli sunim domātu našķi, kas ne tikai novērsīs viņa uzmanību no svētku mielasta, bet arī iepriecinās četrkājainā drauga garšas kārbiņas. Tāpat tas palīdzēs sunim justies piederīgam, bet tev radīs gandarījuma sajūtu, ka neviens nav atstāts novārtā un visi, ieskaitot četrkājainos draugus, var baudīt svētku noskaņu īpašā gaisotnē.

Suņi un alus: kaut ļoti garšo, kategoriski aizliegts

Foto: Shutterstock

Daudziem līgošana bez alus nav iedomājama. Nereti suņu saimnieki izvēlas ar to pacienāt arī savus četrkājainos draugus. Ieraugot, ka suns ar kāru muti malko alkoholisko dzērienu, cilvēki var aizmirst, ka tas tomēr ir paredzēts viņiem, nevis dzīvniekiem. Par alus negatīvo ietekmi uz suņu organismu un ko izvēlēties alus vietā, "Mans Draugs" stāsta Dr. Beinarta klīnikas veterinārārsts Abubakars Gasanhanovs.

Lasīt vairāk

Pieci cilvēka iecienīti produkti, kas sunim var būt nāvējoši

Foto: Shutterstock

Daudzi saimnieki savus mīluļus uzskata par pilntiesīgiem ģimenes locekļiem. Lai gan kopīgai atpūti, izpriecām un brīvā laika pavadīšanai nekas netraucē, pie viena pusdienu galda sēsties gan nedrīkst, jo ir vairāki pārtikas produkti, ko cilvēki var lietot uzturā, bet suņiem tie var būt nāvējoši. Portāls "MansDraugs" atgādina, kurus pārtikas produktus sunim noteikti nedrīkst dot.

Lasīt vairāk

Vai sunim var dot kaulus?

"Vienmēr licies, ka kauli suņiem ir vislabākais kārums, bez kā viņu dzīve nemaz nav iedomājama. Taču nesen pēc vistu kauliņu notiesāšanas mūsu četrkājainā drauga izkārnījumos pamanīju asinis. Sāku domāt, varbūt labāk sunim kaulus vairs nedot?" stāstīja kāda suņa īpašniece. Vērsāmies pēc padoma pie veterinārārsta Abubakara Gasanhanova.

Lasīt vairāk

Ko nedrīkst ēst suns?

Kurš gan neatmaigst suņa lielo brūno acu un simpātiskā purniņa priekšā, kad mīlulis mēģina izlūgties kārumu no saimnieku galda? Izrādās, ir diezgan daudz produktu, kas cilvēkam nekādu ļaunumu nenodara, taču nopietni apdraud suņa veselību, norādījis portāls "WebMD.com".

Lasīt vairāk

Kas ir suņu alus un vai tas nav kaitīgs mīlulim?

Zooveikalos parādījies jauns produkts ar mulsinošu nosaukumu – suņu alus. Tas iepakots tādās pašās pudelēs un skārdenēs kā cilvēkiem domātais alkoholiskais dzēriens. "Mansdraugs.lv" jautāja veterinārārstam Abubakaram Gasanhanovam, kas ir suņu alus sastāvā un vai šis dzēriens nav kaitīgs mājas mīluļa veselībai.

Lasīt vairāk

Piecas saimnieku atrunas suņa pārmērīgai barošanai

Foto: Shutterstock

Ikviens suņa saimnieks noteikti zina, kā uz viņu skatās mīlulis, kurš sēž blakus viesību galdam vai pat tad, kad tu vakariņo viens. Lai arī varētu šķist, ka suns ēd nepietiekami, jāatceras, ka katram dzīvniekam ir viņa izmēram un vecumam atbilstošs ēdiena daudzums. Liekais svars un aptaukošanās, ko radīs papildu porcijas un dažādi našķi noteikti neatvieglos mīluļa dzīvi.

Lasīt vairāk

Kā atradināt suni no ēdiena diedelēšanas?

Ja saimnieks sunim mēdz iedot ēdienu no sava šķīvja, ķepainis visai ātri iemanās izmantot efektīvākos diedelēšanas meistarstiķus – skumju acu skatienu, galvas ielikšanu klēpī, ķepiņas pacelšanu vai uzlikšanu uz ceļgala, sērīgas nopūtas un smilkstēšanu. "Nu, kā viņam var neiedot?" nopūšas ne viens vien saimnieks, pasniedzot mīlulim kārtējo gardo kumosiņu. Diemžēl ļoti bieži suņa diedelēšana ar laiku kļūst nemitīga un apgrūtinoša. Kā rīkoties, lai suni no tās atradinātu, skaidrots nupat apgādā "Zvaigzne ABC" klajā nākušajā "Suņumīļa rokasgarāmatā".

Lasīt vairāk

Veselīgi našķi suņiem un kaķiem - dažas idejas, kā palutināt mīluli

Veidojot draudzīgas attiecības ar suni vai kaķi, svarīgi viņu savu reizi pacienāt ar kādu našķi. To var izmantot kā efektīvu veicināšanas balvu par komandas izpildīšanu vai paklausību. Lūk, dažas idejas veselīgiem kārumiem!

Lasīt vairāk

Vai mājdzīvniekiem var dot olas

Foto: Shutterstock

Svinot Lieldienas, teju katrā mājā noteikti notiks kaulēšanās ar olām un to ēšana. Ja mājās mīt arī kāds četrkājainais draugs, nereti arī dzīvniekam saimnieki mēdz iedot kādu gabalu olas. Vai tā dzīvniekiem ir veselīga? Cik daudz olu drīkst dot kaķim vai sunim? Lai rastu atbildes, vērsāmies pie speciālistiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!