Augs, kuram nogriežot gabaliņu, tas ataug – izklausās visnotaļ neparasti, vai ne? Tās ir neparastās lagenārijas, kuru savdabīgā forma nereti atgādina čūskas. Kā garšo šis augs un kā to audzēt, "Tavs Dārzs" pieredzē dalās Inguna Stūrniece.
Kā stāsta Inguna, viņa lagenāriju sēklas pavasarī iegādājusies tepat Latvijā. "Biju par šo augu dzirdējusi, nebiju ne redzējusi, ne garšojusi. Visvairāk ieinteresēja tas, ka var nogriezt gabalu pusdienām un "ķirbis" aug tālāk. Bet tas ir tas, ko nepamēģināju," stāsta Inguna.
Viņa no sēkliņām pati izlolojusi lagenāriju dēstus. Pēc tam tos iestādījusi mālsmilts augsnē, dārzā, kur nav laistīšanas iespēju. "Bedre tika ielabota ar kompostu, pelniem, kūdru un granulētajiem l/l mēsliem. Brīdī, kad pirmo reizi augus aplēju, bija sajūta, ka viņi tiek iecementēti. Traks māls!" piebilst Inguna. "Apdobes nomulčēju ar pļautu zāli. Vienu reizi nomēsloju ar zaļo kristalonu. Tā kā lietus pie mums praktiski nelija, centos vismaz apkaplēt dobes."