Foto: Privātā arhīva foto
Aizvien biežāk medijos tiek izcelti gadījumi, kad dzīvnieki tiek turēti nepiemērotos apstākļos, kā rezultātā četrkājainos draugus izņem no saimnieka dzīvesvietas un nogādā patversmē. Kamēr notiek ilgais tiesvedības process, rūpes par dzīvniekiem uzņemas patversme, taču līdz nav pieņemts galīgais lēmums četrkājainos draugus nevar nodot adoptācijai. "Latvijā diemžēl šī ir aktuāla problēma - dzīvnieki tiek konfiscēti, PVD lēmumi pārsūdzēti, un tad sākas garais tiesvedību process, bet dzīvnieki tajā laikā aug un noveco patversmē," stāsta patversmes "Labās mājas" pārstāve Laila Kikuste. Viņa portālam "Mans Draugs" atklāj vienu no šādiem gadījumiem, kad garā tiesvedības procesa dēļ patversmē gadu nodzīvoja 15 kucēni.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ilgstoši saņēma Latvijas un Lietuvas iedzīvotāju sūdzības par Dzīvnieku aizsardzības likuma pārkāpumiem kādā adresē Rīgā. Daudzkārtējās apsekošanas rezultātā tika konstatēta virkne pārkāpumu, kurus suņu īpašniece gadu gaitā tā arī nenovērsa, stāsta Kikuste.

2018. gada 16.augustā Pārtikas veterinārais dienests kopā ar Rīgas pašvaldības darbiniekiem ieradās uz pārbaudi šajā adresē un secināja, ka labturības prasību pārkāpumi joprojām nav novērsti. Tā vietā, lai sadarbotos ar atbildīgajām iestādē, suņu īpašniece dzīvniekus slēpa un atteicās tos uzrādīt, draudēja klātesošajiem ar cirvi, kā arī draudēja nogalināt kucēnus un svieda tos pāri pusotru metru augstam žogam.

Tā rezultātā suņi tika izņemti no saimnieces dzīves vietas un nogādāti dzīvnieku patversmē "Labās mājas". Patversmē nonāca 18 suņi, no tiem - 15 apmēram divus mēnešus jauni kucēni un trīs pieauguši suņi.

Tika atklāts, ka saimniece kucēnus tirgojusi. "Ražojošajām kucītēm" ciltsraksti, kas apliecinātu piederību konkrētai šķirnei un atbilstību standartiem, nebija, tāpēc kucēnus saimniece pārdevusi par lētāku cenu.

"Protams, ja ir pieprasījums, tad vienmēr būs arī piedāvājums. Bet skumjākais, ka cilvēki, kuri iegādājas "šķirnes kucēnus bez papīriem" nemaz neaizdomājas, kādos apstākļos šie kucēni dzīvo un kāda dzīve daudzu un mokošu gadu garumā ir šīm kucītēm," stāsta Kikuste. Šajā gadījumā suņi un kucēni ilgstošu laiku tika turēti antisanitāros apstākļos, kur dzīvniekiem nebija nodrošināts svaigs ūdens un pilnvērtīga barība, veterinārā aprūpe, regulāra attārpošana, tīrība suņu būdā un laukums, kur četrkājainajiem draugiem uzturēties. Tāpat nebija nodrošināta silta un sausa vieta, kur patverties nelabvēlīgos laika apstākļos. Kikuste atklāj, ka papildus tam suņu pavairošanai tika izmantota slima kucīte.

Tā kā dzīvnieki visu šo laiku tika turēti nepiemērotos atpstākļos, kucēni, nonākot patversmē, ēda visu, ko varēja iebāzt mutē. Gan kucēniem, gan pieaugušajiem suņiem lielā daudzumā tika konstatētas cērmes un citi zarnu parazīti, no kā četrkājainajiem draugiem bija caureja un asinis fekālijās. Visi trīs pieaugušie suņi bija nesocializēti, acīm redzami cietuši no cilvēka bezatbildības un ļaunprātības, tādēļ patversmei vajadzēja pielikt papildus rūpes, ieguldot laiku un resursus dzīvnieku socializācijā un traumu seku pārvarēšanā.

Patversmē visiem suņiem tika nodrošināta labturības prasībām atbilstoša aprūpe – pilnvērtīga un vecumam atbilstoša barība, vienmēr tīrs ūdens, veterinārmedicīniskā aprūpe (ārstēšana, attārpošana, vakcinēšana u.c.), tīri voljēri, rotaļlietas, pastaigas, drošība un miers. Visi suņi tika apzīmēti ar mikročipu un reģistrēti Lauksaimniecības datu centrā.

Foto: Privātā arhīva foto

2018.gada oktobrī PVD pieņēma lēmumu par šo suņu konfiskāciju, bet suņu īpašniece šo lēmumu uzreiz pārsūdzēja. Un tā sākās garais tiesvedības process. "Laiks ritēja, kucēni auga, veselības stāvoklis uzlabojās, bet juridiski viņi joprojām tika uzskatīti par administratīvās pārkāpuma lietas ietvaros izņemto mantu, kuru patversmei nav tiesību nodot adopcijai. Un sapratām, ka mums ir liela problēma – tiek palaists garām kucēniem tik ļoti svarīgais socializācijas vecums, lai viņi izaugot nebūtu bailīgi un nesociāli," atklāj Kikuste.

Suns ir ļoti adaptēties spējīgs dzīvnieks ar vienu noteikumu - pie konkrētās dzīves vides viņam ir jāpierod jau kopš mazotnes. Kontrole pār suņa uzvedību un pieķeršanās cilvēkam iespējama tikai tad, ja kucēns jau no pirmajām dzīves dienām ir ciešā kontaktā ar cilvēku un viņam raksturīgo dzīves vidi. "Mājas mīluļus nevar izaudzināt voljerā, kūtī vai garāžā, diemžēl arī patversmē. Tos var izaudzināt tikai mājās, jo katram kucēnam vajadzīga individuāla uzmanība. Patversme nevar nodrošināt to, lai reizi dienā, uz vienu, divām stundām, katrs suns pa vienam pavadītu laiku cilvēka mājoklī, radinoties pie sadzīves procesiem un trokšņiem; lai katrs suns divas līdz trīs reizes nedēļā brauktu automašīnā un ietu pastaigā pa pilsētu, viens pret vienu ar cilvēku, bez citiem suņiem u.tml.," uzsver Kikuste.

Domājot par kucēnu labsajūtu un spēju nākotnē būt par draudzīgiem mājas mīluļiem, 2018. gada decembrī patversme "Labās mājas" uzsāka projektu "Kucēnu socializācijas skoliņa", kuras ietvaros ar kucēniem darbojās brīvprātīgie palīgi, veltīja viņiem laiku, mācīja komandas, iepazīstināja ar nezināmām lietām, spēlējās un aktīvi tos nodarbināja. Arī pēc projekta beigām brīvprātīgie turpināja regulāri darboties ar saviem audzēkņiem.

Taču tiesvedība vēl nebija beigusies. Pēc vienas sēdes sekoja nākamā. Notika nemitīga lēmumu pārsūdzēšana. Laiks ritēja, un kucēni izauga par skaistiem suņu jauniešiem. Tomēr notiekošā tiesas procesa dēļ viņi mājās doties nevarēja.

Foto: Privātā arhīva foto

Šajā laikā patversme rakstīja dažādām institūcijām, tai skaitā arī Tieslietu ministrijai, ar lūgumu rast iespēju paātrināt šīs administratīvās lietas izskatīšanu, aicināja apsvērt izmaiņas normatīvajos aktos, kas paātrinātu lietu, kas attiecas uz administratīvajos un/vai kriminālprocesos izņemtajiem dzīvniekiem, izskatīšanu un iztiesāšanu, kā arī iestrādāt trūkstošo regulējumu normatīvajos aktos.

Līdz beidzot šī gada jūnijā Apgabaltiesa pieņēma lēmumu atstāt spēkā PVD lēmumu par suņu konfiskāciju. Jūlijā, kad kucēni jau bija nosvinējuši gada jubileju, visi suņi beidzot tika nodoti dzīvnieku patversmei "Labās mājas".

"Lai nu kā, šis ir bijis garš gads mums visiem, un prieks, ka tomēr beigās taisnīgums ir uzvarējis un konfiscētajiem suņiem vairs nebūs jāatgriežas tajās šausmās, no kurām viņi tika izņemti," ar prieku paziņo Kikuste. "Šiem 18 suņiem murgs ir beidzies, un priekšā būs skaista dzīve blakus savam cilvēkam." Bet ir vēl daudz suņu, kas turpina dzīvot savu dzīvi šādos vai līdzīgos antisanitāros apstākļos. Viņu saimniekiem nerūp četrkājaino draugu labsajūta un pat ne veselība, bet gan ienākumi, ko no tiem var gūt. Patversme "Labās mājas" aicina savu ģimenes mīluli izvēlēties atbildīgi un neatbalstīt šādas "kucēnu fabrikas", jo, ja nebūs pieprasījuma, nebūs arī piedāvājuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!