Sapuvusi ķiršu raža: kāpēc ogas kokos bojājas un kā to ierobežot
Foto: Anna Lencberga
Pie gardās ķiršu ražas vasarā tīko ikviens, bet nereti sārtās ogas piemeklē slimības un kaitēkļi, kas krietni pabojā ražu. Šādi atgadījies arī Annai Lencbergai, kura pamanījusi savā dārzā ķiršus, kuri sākuši pūt. Turklāt - šī problēma ir ne tikai viņas dārzā, bet arī kaimiņiem. "Tavs Dārzs" ar Dārzkopības institūta vadošās pētnieces Dr. agr. Dainas Feldmanes palīdzību skaidro, kāpēc ķirši ir sapuvuši, kā arī sniedz padomus, lai tiktu ar šo problēmu galā.

"Pēc vizuālajām pazīmēm spriežot, augļu bojājumus izraisījusi rūgtā puve," norāda pētniece. Viņa skaidro, ka līdzīgi citām puvēm, rūgto puvi izraisošās sēnes pārziemo auga bojātajās daļās. "Pavasarī, ķiršu ziedēšanas laikā, sporas inficē augļus. Rūgtā puves izplatību veicina siltums un mitrs gaiss, tādēļ tā vairāk bojā augļus karstās vasarās (arī tad, ja līst reti), kā arī kokos ar sabiezinātiem vainagiem un pārbagātu ražu," skaidro Feldmane.

Sapuvusi ķiršu raža: kāpēc ogas kokos bojājas un kā to ierobežot
Foto: Privātais arhīvs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!