Iemesli, kāpēc cilvēki uzreiz karstu pannu liek izlietnē un atver krānu, ir saprotami, portālam sacījusi šefpavāre un kulinārijas rakstu autore Lindsija Matisone. Šādā veidā tiek gan atbrīvota rūme, gan arī atvieglots mazgāšanas darbs, piemēram, ja gatavošanas procesā kaut kas piededzis. Tāpat saprotams, ka pamatīgi sakarsētu pannu ir grūti mazgāt karstā ūdenī, tāpēc krāns tiek griezts uz vēso pusi. Taču viņa skaidro, ka, uzlejot auksto ūdeni, čurkstošā skaņa par neko labu neliecina, jo tiek pieredzēts termālais šoks. Temperatūrai mainoties no ļoti augstas uz ļoti zemu tik straujā ātrumā, panna var tikt sabojāta.
Pannas tiek ražotas no dažādiem metāliem, kas karstumā izplešas. Ja panna tiek lēnām sakarsēta, arī metāli mēreni dzīvo savu gaitu bez liekām problēmām. Problēma rodas krasajā temperatūras svārstību brīdī, jo metāli atdziest ārkārtīgā ātrumā, tādējādi to manāmi bojājot. Jo lielāka temperatūru atšķirība, jo lielāks šoks iestājas, taču pat vismazākā ūdens peļķīte izlietnes apakšā laika gaitā var radīt pamanāmas bojājumu sekas.
Ja panna būs deformējusies, nebūs iespējams vienmērīgi izcept produktus. Cepot, piemēram, ēdienu eļļā, tas slīdēs pa malām, viduci atstājot tukšu un nepārklātu, kā arī panna nestāvēs perfekti uz tādām plītīm kā indukcijas vai elektriskās.
Lai izvairītos no šīm problēmām, risinājums ir pavisam vienkāršs – panna jāatstāj atdzist istabas temperatūrā. Ja tev nepieciešama rūme, novieto pannu uz paliktnīša vai kāda cita priekšmeta, kuru karstais trauks nesabojās. Pārliecinies, ka arī tās ir sausas, lai nerastos iepriekš minētā situācija ar slapjumu izlietnē.
Runājot par pannu mazgāšanu, bieži vien nākas nopūlēties ar piedegušām ēdiena paliekām. Tad nereti tiek talkā ņemti ķīmiski līdzekļi un asās švammes, taču šo darbiņu iespējams paveikt arī bez milzīgas piepūles. Efektīvu veidu atradīsi šajā rakstā.