panna mazgāt trauki virtuve
Foto: Shutterstock
Lielākoties ir divu veidu cilvēki – vieni traukus mazgā jau gatavošanas procesā, kamēr citi tos krāj čupiņā un nododas mazgāšanas darbiem pēc ēdiena notiesāšanas. Pirmajam tipam ir raksturīga tāda rīcība kā pannas tūlītēja ielikšana izlietnē un aukstā ūdens uzliešana, taču "Reader's Digest" raksta, ka šī ir viena no izplatītākajām kļūdām, kas bojā pat vislabākās pannas.

Iemesli, kāpēc cilvēki uzreiz karstu pannu liek izlietnē un atver krānu, ir saprotami, portālam sacījusi šefpavāre un kulinārijas rakstu autore Lindsija Matisone. Šādā veidā tiek gan atbrīvota rūme, gan arī atvieglots mazgāšanas darbs, piemēram, ja gatavošanas procesā kaut kas piededzis. Tāpat saprotams, ka pamatīgi sakarsētu pannu ir grūti mazgāt karstā ūdenī, tāpēc krāns tiek griezts uz vēso pusi. Taču viņa skaidro, ka, uzlejot auksto ūdeni, čurkstošā skaņa par neko labu neliecina, jo tiek pieredzēts termālais šoks. Temperatūrai mainoties no ļoti augstas uz ļoti zemu tik straujā ātrumā, panna var tikt sabojāta.

Pannas tiek ražotas no dažādiem metāliem, kas karstumā izplešas. Ja panna tiek lēnām sakarsēta, arī metāli mēreni dzīvo savu gaitu bez liekām problēmām. Problēma rodas krasajā temperatūras svārstību brīdī, jo metāli atdziest ārkārtīgā ātrumā, tādējādi to manāmi bojājot. Jo lielāka temperatūru atšķirība, jo lielāks šoks iestājas, taču pat vismazākā ūdens peļķīte izlietnes apakšā laika gaitā var radīt pamanāmas bojājumu sekas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!