Foto: DELFI
Suņi ir dažādi, vieniem patīk rakt bedres, otriem skaļi gaudot, bet vēl citiem aiz garlaicības grauz visu, kas pagadās ceļā. Šoreiz atklāsim, kuras suņu šķirnes ir naskākie racēji, lai skaisto dārzu īpašnieki nelietu gaužas asaras par dzīvnieka izpostīto dārzu.

Dzīve privātmājā, kur tev ir pašam savs dārzs, ir patiesi lieliska. Šāda ierobežota teritorija, kurā kārtīgi izskrieties, izvārtīties zālē un izbaudīt siltos saules starus uzlabo arī dzīvnieka labklājību un pašsajūtu.

Neatkarīgi no tā, vai tev ir skaisti nopļauts mauriņš ar ziedošiem rožu krūmiem un neskaitāmām puķu dobēm, vai dod priekšroku vienkāršībai un iztiec bez krāšņiem ziediem, suns garlaicības mākts atradīs vietu, kur izrakt bedri. Dažas suņu šķirnes ir tik naski racēji, ka tie spēj pārvērst tavu mauriņu līdz nepazīšanai.

Portāls "Mother Nature Network" norādīts, ka rakšana esot viena no suņu instinktīvajām darbībām, un tai varot būt vairāki iemesli, piemēram, dzīvnieks to dara, lai sevi izklaidētu, vai viņš cenšas aizbēgt no mājām. Vairāk par to, kāpēc tavs četrkājainais draugs ir pārvērtis skaisto piemājas dārzu bedrainā zāles pleķī, lasi šajā rakstā.

Lai gan lielākā daļa četrkājaino draugu, atstāti vieni pagalmā, garlaicības mākti, visticamāk, sāks rakt, portāls "Pets 4 Home" atklāj suņu šķirnes, kuras var dēvēt par naskākajiem racējiem. Ja šie suņi būtu cilvēki, rakšana noteikti būtu viņu hobijs.


Džeka Rasela terjers


Foto: Shutterstock

Džeka Rasela terjeri ir pārliecināti, draudzīgi un ļoti aktīvi. Taču pirms pieņem lēmumu kļūt par terjera saimnieku, ņem vērā, ka Džeka Rasela terjeram ir piemērots tikai aktīvs saimnieks, kurš mazajam žiperim var veltīt pietiekami daudz laika. Jo, nonīcis bezdarbībā, viņš kūsājošo enerģiju tērē, kā nu māk, piemēram, sākot grauzt mājās teju visu pēc kārtas vai rokot bedres.

Kā portālam "Mans Draugs" reiz atzina aktieris Dāvis Nadiradze, jābūt trakam, lai audzinātu Džeka Rasela terjeru. Viņa suns Maffins kopā ar saimnieku reiz uzstājies arī uz teātra skatuves. "Viņi ir kā spridzeklīši, kuriem nepārtraukti ir nepieciešama uzmanība, aktivitātes un izklaides," būšanu par terjera saimnieku raksturo Dāvis. "Maffina pirmajā dzīves gadā viņš bija traks un nevaldāms kucēns."

Šīs šķirnes suņi sākotnēji tika radīti medību vajadzībām. Viņi bija īpaši apmācīti ķert lapsas un dzīt tās ārā no alām, bet vajadzības gadījumā suns pat varēja aizrakties līdz zaķim vai kurmim, kas ieracies dziļi pazemes alā. Tieši šī iemesla dēļ rakšana Džeka Rasela terjeriem ir asinīs.

Vairāk par šīs šķirnes suņiem raksturīgākajām īpatnībām, par ko būtu jāzina četrkājainā drauga jaunajam saimniekam, lasi šajā rakstā.


Sibīrijas haskijs

Foto: Shutterstock

Sibīrijas haskijs
ir ne tikai viens no skaļākajiem gaudotājiem, bet arī viens no nešpetnākajiem racējiem. Šīs šķirnes suņi ir ļoti aktīvi un viņiem nepatīk vientulība, līdz ar to, atstāti vieni, tie var ne tikai skaļi gaudot, bet arī rakt bedres. Sibīrijas haskiji ir bara dzīvnieki, tāpēc, ja esi nolēmis kļūt par tā saimnieku, vēlams iegādāties vismaz divus šīs šķirnes suņus, kas mazinās dzīvnieka vientulību brīžos, kad būsi prom no mājām.

Tāpat sunim var ienākt prātā uzrakt tavu puķu dobi vai tikko nopļauto mauriņu arī tad, ja neesi dzīvnieku nodrošinājis ar tam nepieciešamajām aktivitātēm. Haskiju saimnieki nereti atzīst, ka šīs šķirnes suņi ir dzīvesveids - lai apmierinātu viņu vajadzību pēc fiziskajām aktivitātēm, pašam teju jākļūst par sportistu. Ja saimnieks spēj savam mīlulim nodrošināt garas pastaigas, skrējienus līdzās sev vai velosipēdam un peldēšanu, bet ziemā - slēpotāja vai ragavu vilkšanu, Sibīrijas haskijs kļūst par labu un uzticamu draugu. Ne velti rūpes par tiem iesaka uzņemties pieredzējušiem suņu saimniekiem.

Arī latviešu modele Katrīna Karlīna Caune ir Sibīrijas haskija saimniece. Viņas četrkājaino draugu sauc Laika. Modele atzīst, ka viņu piesaistījusi šīs šķirnes suņu personība, inteliģence, raksturs un tas, ka viņu vajadzības pēc fiziskās aktivitātes atbilst Katrīnas dzīvesveidam. ''Sports un fiziskas aktivitātes svaigā gaisā ir neatliekama mūsu ikdienas sastāvdaļa. Vairākas stundas dienā skrienam vai ejam garās pastaigās, bez tām haskiji izliek savu enerģiju graušanā, rakšanā un podu vārīšanā,'' par kopīgo laika pavadīšanu reiz portālam "Mans Draugs" stāstīja Sibīrijas haskija Laikas saimniece.

Pasaule jau izsenis ir iemīļojusi mīkstos un pūkainos Sibīrijas haskiju. Kāpēc tā? To lasi šajā rakstā.


Borderterjers

Foto: Shutterstock

Šie ir medību suņi, un gluži kā citiem dzīvniekiem, kuru galvenais uzdevums ir skriet pakaļ medījumam, viņiem ir augsts aktivitātes līmenis. Gluži tāpat kā visām iepriekš minētajām šķirnēm, arī šiem četrkājainajiem draugiem ir nepieciešamas dažādas nodarbes un laika kavēkļi, citādi tie var kļūt skaļi un pat neadekvāti – grauzt visu, kas pagadās viņu ceļā, un rakt bedres. Taču tas notiek tikai tajos gadījumos, kad saimnieks nav spējis par suni pienācīgi parūpēties. Neskatoties uz to, borderterjers ir jauks un draudzīgs suns.

Kā jau medību suns borderterjers ar lielāko prieku uzraks visu tavu dārzu, tikai, lai noķertu zem zemes paslēpušos trusi vai kurmi. Viņi ir arī diezgan neatlaidīgi, tāpēc cerēt, ka kādā brīdī dzīvniekam vienkārši apniks, būs naivi.

Ja zini, ka nespēsi nodrošināt duksi ar viņam nepieciešamajām aktivitātēm, jo lielāko dienas daļu pavadi darbā vai bieži ceļo, labāk izvēlies sitas šķirnes suni, kas būs piemērotāks tavam dzīves ritmam. Tāpat borderterjers nebūs īstais mīlulis cilvēkiem, kam dārzs ir kā svētnīca. Ja tomēr nolem iegādāties šīs šķirnes suni, tad padomā par iespēju nožogot savus dārgos puķu podus.


Taksis

Foto: Tilles un Rikas nelielie rakumi. Privātā arhīva foto.

Taksis ir viens no mazākajiem medību suņiem. Viņu zemā ķermeņa dēļ šiem mājas mīluļiem lieliski padodas bedru rakšana, tāpēc to viņi var darīt ilgi un pat bezmērķīgi. Neskatoties uz to, taksis ir ļoti mērķtiecīgs, tāpēc, ja kāda iemesla dēļ sāks rakt, tad iesākto padarīs līdz galam.

Ja tavs taksis ir nasks racējs, tad atturēt dzīvnieku no šādām izdarībām nebūs vieglākais uzdevums. Šīs šķirnes četrkājainos draugus ir salīdzinoši grūti apmācīt, viņi ir ietiepīgi un viegli nepakļaujas citu iegribām.

Taču takšiem ir arī daudz labas īpašības. Viņi ir ļoti drosmīgi un bezbailīgi, droši iet klāt nepazīstamiem cilvēkiem, nebaidās no mašīnām vai lielāka auguma suņiem. Tam piekrīt arī divu takšu Tilles un Rikas saimniece Madara Bambale: "Manuprāt, takši domā, ka ir lielāki nekā patiesībā. Ne velti mēdz teikt, ka taksis ir liels suns mazā ķermenī, jo drosme, kas šiem dzīvniekiem piemīt, ir neizmērojami liela. Meitenes vairākkārt ir bijušas gatavas nolikt pie vietas par sevi krietni lielākus suņus. Kauju par laimi vienmēr izdevies laikus novērst. Interesanti, ka Tillei un Rikai ir draudzīgas attiecības ar vairākiem lieliem suņiem, kuri dzīvo mūsu mājas tuvumā, bet mazie suņi viņām nepatīk. Kā saka – līdzīgs atrod līdzīgu."

Vairāk par takšu īpatnībām, raksturu, veselību un kopšanu uzzini te.


Bīgls

Foto: Shutterstock

Gluži, kā visi iepriekš minētie suņi, arī bīgls ir īsta enerģijas bumba, kuram būs vajadzīga nedalīta saimnieka uzmanība.
Bīgls
ir piemērots aktīvam cilvēkam, kas ir gatavs katru dienu ilgi staigāt un spēlēties ar savu mīluli. Ja bīglam trūkst fizisku aktivitāšu, viņš savu enerģiju liek lietā, darot dažādas palaidnības, piemēram, graužot dažādus priekšmetus, apavus un mēbeles vai uzrokot tavu puķu dobi. Šīs šķirnes suņiem patīk darīt visu – iet skriet, doties garās pastaigās vai peldēt, galvenais ir atrast nodarbi, kas iepriecina arī saimnieku, un doties kopīgos piedzīvojumos.

Bīgls ir ļoti sena medību suņu šķirne. Uzskata, ka tā radusies jau pirms aptuveni divarpus tūkstošiem gadu. Šāda izmēra suņi, kurus izmantoja medībām, bija sastopami jau Senajā Grieķijā 5. gadsimtā pirms mūsu ēras.

Ilze Romanovska ir bīgla Frosta saimniece. Savu mājas mīluli viņa raksturo, kā tipisku bīglu: "Deguns ir viņa rīks it visam, jo ir jāizosta jebkura smarža, un no viņa deguntiņa nepaslēpsi neko. Līdz ar to viņš arī ļoti ātri un dziļi nodalās savā ostīšanas pasaulē, kurā nespēj sadzirdēt savu saimnieku saucienus. Tas, protams, prasa daudz pūles un rūpes, lai Frosts reizē varētu vienmēr izskraidīties un nepazust."

Ar kādām vēl rakstura īpatnībām jārēķinās topošajiem bīgla saimniekiem, lasi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!