Foto: Shutterstock
Zemkopības ministrija informē, ka, no 2019. gada 24. decembra suņu saimniekiem savi mīluļi būs jāapzīmē ar mikroshēmu un jāreģistrē Lauksaimniecības datu centra mājas (istabas) dzīvnieku datu bāzē (turpmāk – LDC datu bāze) līdz suņu četru mēnešu vecumam.

Līdz šim dzīvnieka čipēšanu uz reģistrēšanu varēja veikt, līdz dzīvnieks nav sasniedzis sešus mēnešus. Taču no šī gada 24. decembra suņu saimniekiem tas būs jāizdara divus mēnešus ātrāk.

Zemkopības ministrija uzsver, ka mikročipa ievadīšana nenozīmē, ka suns ir reģistrēts LDC datu bāzē. Tāpēc suņu īpašnieki ir aicināti būt atbildīgiem un pārliecināties, vai viņu mīlulis ir reģistrēts.

  • Reģistrēt savu mājdzīvnieku LDC datubāzē vari šeit.

Gadījumā, ja suns līdz četru mēnešu vecumam tiek pārdots, dāvināts vai atdots u.tml., tad pirms minētajām darbībām sunim jau ir jābūt apzīmētam ar mikroshēmu un reģistrētam. Tāpat dzīvniekam jābūt veiktām nepieciešamajām vakcinācijām un jāsaņem veterinārārsta izsniegta mājas (istabas) dzīvnieka pase. Savukārt jaunajam īpašniekam pēc suņa saņemšanas jāparūpējas, lai LDC datu bāzē tiek veikta jaunā mājas mīluļa pārreģistrācija.

Veterinārmedicīnas likuma grozījumi arī paredz, ka suņiem turpmāk būs tikai viena veida dokuments – mājas (istabas) dzīvnieka pase. Atkāpe saglabāta attiecībā uz tiem suņiem, kuriem jau ir izsniegta vakcinācijas apliecība. Lai neradītu slogu dzīvnieku īpašniekiem, suņiem, kuriem jau ir izsniegta vakcinācijas apliecība, tā būs derīga visu mūžu un to nevajadzēs mainīt, izņemot gadījumus, ja suņa īpašnieks ar suni izceļos ārpus valsts vai, ja vakcinācijas apliecība ir nozaudēta, vai tajā nav vietas jaunām atzīmēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!