Nosūcēji tiek izmantoti, lai ēdiena gatavošanas laikā tiktu vienkopus savākti tvaiki un ēdienu eļļainās daļiņas, kas pēc tam tiek izvadītas ārā no mājokļa. Šī iemesla dēļ tvaika nosūcējs ir viens no pavāra labākajiem draugiem, tādēļ pa laikam nevajadzētu aizmirst rūpēties ne tikai par tā izskatu, bet arī spēju pilnvērtīgi funkcionēt.
Pirms ķeramies klāt tīrīšanai, jāpiebilst, ka nepieciešamie līdzekļi un metodes var būt atkarīgi no nosūcēja un filtru netīrības pakāpes.
Ārpuses tīrīšana
Pirmais solis ir notīrīt tvaika nosūcēju no ārpuses. Lai tas atkal spīdētu un laistītos, izmanto biezu papīra dvieli vai labākās mājās pieejamās lupatiņas, talkā ņemot arī ziepes vai tīrīšanas līdzekli taukainām virsmām, kas palīdzēs no eļļainajām daļiņām atvadīties uz neatgriešanos. "Reader's Digest" arī iesaka ziepes sajaukt ar ūdeni, bet pamatīgākas tīrīšanas gadījumā sagatavot pat pamatīgu bļodu ar ziepjūdeni. Noslēgumā nosūcēju "palutini" ar universālo tīrīšanas līdzekli (kā tas pagatavojams paša spēkiem, atradīsi šajā rakstā), jo tad taukainās nogulsnes notīrīsies daudz vieglāk.
Ja veikalā iegādājies speciālu līdzekli, kas palīdzēs atbrīvoties no lipīgā slāņa, vispirms stūrītī pārbaudi, vai tas piemērots konkrētajai virsmai. Speciālisti brīdina, ka daudzi līdzekļi ir ļoti spēcīgi, tāpēc virsmu var pamatīgi sabojāt.
Iekšpuses tīrīšana
Kad ar ārpusi tikts galā, otrais solis ir ķerties klāt iekšpusei, kas ilgstošas nemazgāšanas gadījumos var izskatīties patiesi nesimpātiski. Šis ir īstais brīdis, lai no lupatām un papīra dvieļiem pārslēgtos uz pamatīgākām birstēm, ar kuru palīdzību notīrīt pie sienām pielipušos netīrumus.
Pēc tam no virtuves skapīša cel laukā universālo sodu, kas palīdzēs iekšpusi iztīrīt kārtīgāk. Sajauc to bļodā ar silto ūdeni un pamatīgi izmazgā iekšpusi. Ja netīrumi tik viegli nost nenāk, "Reader's Digest" iesaka sagatavot pastu, sodu nedaudz sajaucot ar ūdeni. Uzklāj uz netīrajām vietām, atstāj pusstundu iedarboties, bet pēc tam pie tīrīšanas darbiem ķeries vēlreiz. Noteikti atceries, ka, darbiem liekot punktu, iekšpusi nepieciešams kārtīgi izslaucīt, lai pēcāk nerastos problēmas ar nosūcēja darbību.
Filtru tīrīšana
Lai tīrītu filtrus, kas ir lielākie redzamie "cietēji" ēdiena gatavošanas procesā, tos nepieciešams izņemt laukā. No lipīgām rokās pasargās tīrīšanas cimdi, kas patiesībā ir vitāla nepieciešamība mājas tīrīšanas darbos. Kāpēc mājokļa tīrīšana bez cimdiem var būt apdraudējums ādai, mediķi skaidro šajā rakstā.
Ja virtuves izlietne ir maza, tālākai tīrīšanai skapī jāatrod kāda bļoda vai arī mazgāšana jāturpina vannā. Jebkurā gadījumā trauks jāpiepilda ar karstu ūdeni, pievienojot gan tējkaroti tīrīšanas līdzekļa, kas paredzēts taukainām virsmām, gan arī universālo sodu (aptuveni ¼ daļu no standarta izmēra krūzes). Pēc tam filtru pilnībā iemērcē ūdenī uz 15-20 minūtēm.
Filtra tīrīšanai izmanto iepriekš minēto birsti. Paturi prātā, ka pārmērīga beršana var rezultēties redzamos defektos, taču ar maigu tīrīšanu šajā gadījumā arī nekas nebūs līdzēts. Ja pirmajā reizē netīrumi spītīgi turas pie filtra, atkārto mērcēšanas procesu vēlreiz, beigās to noskalojot zem tekoša ūdens un kārtīgi noslaukot.
Tāpat filtrus var mazgāt, tos liekot saudzīgā režīmā trauku mašīnā. Vēl citus variantus no portāla "Cālis" formu aktīvistu pieredzes atradīsi šeit.