Rīgas Zooloģiskajā dārzā trešdien, 18. martā, nogādāts pirmais ievainotais roņu mazulis. Taču veterinārārsti dzīvnieku nav spējuši izglābt, un tas gājis bojā.

Rīgas Zooloģiskais dārzs savā "Facebook" lapā ziņo, ka ronēns nogādāts pie viņiem ar dziļām kodumu rētām. "Diemžēl nu jau viņš peld labākos ūdeņos," minēts ierakstā.

Jau iepriekš ziņojām, ka aizvadītajā nedēļas nogalē Latvijas piekrastē manīti pirmie ronēni. Atgādinām, ka šajā periodā, pastaigājoties pa pludmali, ļoti būtiski ir arī pieskatīt savus četrkājainos draugus, kuri nereti novārgušiem ronēniem rada vislielākos draudus, tos sakožot. Tādēļ pastaigu laikā savus mīluļus ieteicams vest pavadā. Turklāt jāatceras, ka ronēns var būt slims ar kādu infekcijas slimību, ar kuru var inficēties arī kodējs.

Tāpat atgādinām, ka iedzīvotājiem pludmalē atrastos ronēnus pašiem nav ļauts glābt, jo tā tiek apdraudēta gan ronēna, gan glābēja veselība. Ja ronēns ir apaļīgs un veselīgs, tas jāatstāj mierā un jāturas no tā pa gabalu. Nekādā gadījumā nedrīkst to dzīt jūrā, bakstīt, grūst vai kā citādi aiztikt.

Palīdzība nepieciešama tikai bīstami savainotiem vai novārgušiem ronēniem, kuri pašu spēkiem vairs nevar izdzīvot. Šādā gadījumā lūgums zvanīt DAP uz tālruņa numuriem: 27878099 (Kurzeme), 26424972 (Pierīga) un 26329412 (Vidzeme). Nepieciešamības gadījumā Pārvaldes speciālisti dosies pie roņu mazuļa un pēc situācijas izvērtēšanas lems par turpmāko rīcību – roņa pārvietošanu vai nogādāšanu uz Rīgas Zooloģisko dārzu atlabšanai. Atrastu mirušu roņu gadījumā jāinformē vietējā pašvaldība, jo bojā gājušo dzīvnieku savākšana ietilpst pašvaldību funkcijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!