zilie graudiņi, kālija permanganāts, gladiolas
Foto: Shutterstock

Kālija permanganātu, kuru tautā dēvē arī par "zilajiem graudiņiem", dārzkopībā pielieto plaši, tajā skaitā arī gladiolu sīpolu mērcēšanā. "Tavs Dārzs" par šī līdzekļa izmantošanu pārdomās dalās gladiolu audzētājs, kolekcionārs un "Gladiola Pluss" saimnieks Modris Paegle, kurš gladiolas lolo jau vairāk nekā 35 gadus.

"Viena audzētāja saka: man vecmamma sīpolus mērcēja tikai zilajos graudiņos, viss bija ļoti labi, bet es pasaku – vecmammas laiki ir pagājuši," papildina audzētājs, "kad vecmamma stādīja gladiolas, tad nebija ievazāti ārzemju tripši. Es pats pirms 35 gadiem nezināju, kas ir tripsis vai miglošana. Tolaik, krievu laikos, nokodinājām sīpolus ar līdzekli "Tekto", kas bija ļoti labs – pamērcēja pirms stādīšanas, nekādu problēmu nebija!"

Kā novērojis gladiolu kolekcionārs, cilvēki tagad lielveikalos piepērk vairumā lētos sīpolus no ārvalstīm, kas ir slimi. "Tur ir velns zin' kas iekšā! Un tad tikai saka: zilie graudiņi, zilie graudiņi... Zilie graudiņi pret šo nepalīdz!" apgalvo pieredzes bagātais gladiolu audzētājs. "Gladiolas ir kālija prasīgs augs. Tās, protams, labi augs, ja pamērcēs zilajos graudiņos, jo tas ir kālija permanganāts, bet tas nepalīdzēs pret visādām kaitēm!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!