rudens, raža, rudens raža, ķerra, tačka, dārzeņi, lāpsta, dārza darbi
Foto: Shutterstock

Rudentiņš nudien ir bagāts vīrs, jo dārzos gozējas brangā raža, kas jāsaliek pagrabā un citviet. Darāmo darbu septembrī ir atliku likām, tāpēc Dārzkopības institūta (DI) vadošās pētnieces portāla "Tavs Dārzs" lasītājiem sarūpējušas noderīgus padomus dārzeņu novākšanā un uzglabāšanā.

Rakstā tālāk lasi DI vadošās pētnieces Līgas Lepses un DI pētnieces Solvitas Zeipiņas ieteikumus dārza darbiem septembrī:

"Septembrī turpinās aktīvais ražas novākšanas laiks un tās sagatavošana uzglabāšanai. Turpinās kāpostu, burkānu, biešu, kāļu, rutku, sīpolu un ķiploku ražas vākšana, ķirbjaugu ražas vākšana. Ja nav pieejamas speciālas dzesētavas, ieteicams dārzeņiem ļaut nedaudz atdzist zemē, sagaidot, kad naktis kļūst vēsas (augsnes temperatūra zem +10 grādiem pēc Celsija). Šādi "atdzisuši" dārzeņi labāk glabāsies, tomēr nevajag sagaidīt, līdz tie augsnē sasalst, – tad tie neglabāsies. Ieteicams ievērot veģetācijas perioda ilgumu, kas norādīts uz sēklu paciņām. Vairums sakņu dārzeņu un galviņkāposti vislabāk glabāsies 0 līdz +2 grādu temperatūrā pie 85–95% gaisa relatīvā mitruma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!