Foto: Publicitātes foto

Kopš 26. janvāra Rīgas zoodārza saime kļuvusi par vienu iemītnieku raženāka – pelēko roņu mātei Krisai piedzimis mazulis, vēstī informācija zoodārza mājaslapā.

"Iedzeltenais mazulis omulīgi laiskojas netālu no baseina, un to itin labi baltajā sniegā var saskatīt zoodārza apmeklētāji," skaidrots publiskotajā ziņojumā. "Mazais jūtas ļoti omulīgi, kārtīgi ēd, tādēļ "apaļojas" acīmredzami. Tā tam jābūt, jo tikko dzimis pelēko roņu mazulis sver ap 10 kilogramiem, bet pēc četrām nedēļām tam jāsver jau 40-50 kilogramus."

Savukārt mamma Krista rūpīgi kontrolē visu situāciju apkārtnē, vēro un analizē, vai kaut kas aizdomīgs neparādīsies tuvumā. Ja tā notiek, tad sākumā ar šņākšanu un krākšanu, pēc tam pat agresīvi tuvojoties, gaiņā to projām.

Vēstīts, ka tēvs Puika ir nodalīts otrā baseinā, tādēļ uz savu pēcnācēju var lūkoties un to sajust no attāluma.

Roņu pārim – mātei Kristai un tēvam Puikam – šis nav pirmais mazulis. Šis ronēns ir viņu trešais kopīgais pēcnācējs. Vērts piebilst, ka Puika par tēvu kļuvis piekto reizi.

"Taču šī priecīgā ziņa ir arī atgādinājums, jau martā un aprīlī mūsu jūras piekrastē varētu parādīties mazie ronēni, kam nebūt nebūs tik labi paveicies kā zoodārzā vai Igaunijas salās augošajiem roņu bērniem. Tādēļ, tuvojoties šim periodam, mēs kopā ar Dabas aizsardzības pārvaldi stāstīsim, kā rīkoties, sastopot ronēnu jūras malā," vēstī zoodārza pārstāvji.

Februāris – tropu mēnesis


Ik gadu februāris Rīgas zooloģiskajā dārzā ir "Tropu mēnesis", kad apmeklētāji tiek aicināti uz Tropu māju, lai ar rotaļu, spēļu un uzdevumu palīdzību iepazītu tās plašo dzīvnieku daudzveidību.

Šogad februārī Tropu mājas durvis, visticamāk, paliks slēgtas un apmeklētāji varēs vērot vien tos zoodārza dzīvniekus, kas mīt ārpus telpām. "Tropu mēneša" pasākumi pārcelsies uz virtuālo vidi, un katrs, kas no 1. līdz 28. februārim paviesosies zoodārza mājas lapā www.rigazoo.lv vai sekos Rīgas zooloģiskajam dārzam "Facebook" lapā, varēs uzzināt daudzus interesantus faktus par to, kā tropu dzīvnieki piemērojušies izdzīvošanai visai skarbajā tropu vidē.

Skarbs piemērs tam, ko spēj nodarīt infekcija, ja nespēj aizsargāties, ir Dominikā un Monserratā dzīvojošā Kalnu svilpējvarde, kura nu kļuvusi par vienu no apdraudētākajām sugām pasaulē (dabā vien 100 – 120 īpatņi). Pirms 20 gadiem salā ievazātā sēnīšu slimība vardēm bija nāvējoša. Nu suga ierakstīta Pasaules Sarkanās grāmatas bīstami apdraudēto dzīvnieku kategorijā (IUCN CR) un Eiropā tiek realizēta sugas saglabāšanas programma (EEP), kurā līdzdarbojas arī Rīgas Zooloģiskais dārzs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!