Foto: Ginta Ažuka
Lai gan eksperti uzskata, ka putni bez barotavām var iztikt – tie spējīgi paši atrast barību vajadzīgajā daudzumā arī visbargākajos laikapstākļos, piebarošana ziemas laikā visā pasaulē kļuvusi par iemīļotu nodarbi. Regulāra piebarošana garantē biežu putnu viesošanos barotavās, kas nozīmē – paveras iespēja skaistās fotogrāfijās iemūžināt putnu tuvplānus, kas citkārt ietu secen.

Acīm tīkamos kadrus izdevies uzņemt Gintai Ažukai, ar kuras atļauju fotogrāfijas atrādām arī "Mans Draugs" lasītājiem. Kā stāsta Ginta, viņa katru ziemu piebaro zīlītes, un tās viņai atdara ar skaistu iepozēšanu.

Ja esat nolēmuši barot putnus aukstajā sezonā, tad ļoti svarīgi ir ievērot trīs nosacījumus – ja ir sākts barot putnus, tad tas jāturpina līdz pavasarim, līdz brīdim, kad gaisa temperatūra nav zemāka par 0 grādiem un ir nokususi sniega sega. Barotavā vienmēr – katru dienu – ir jābūt barībai. Barība, ko dod putniem, nedrīkst būt sālīta un/vai ar garšvielām.

Putnu barotavas ornitologi iesaka izlikt tiem, kam patīk vērot putnus un kas ir gatavi katru dienu visas ziemas garumā uzņemties rūpes par lidoņiem, jo putns pierod, ka tiek lutināts. Šī ir iespēja iepazīt putnu uzvedību – tie ir nomodā tikai gaišajā dienas laikā, tātad ziemas periodā ir krietni īsāks brīdis, kad uzņemt sev nepieciešamo barību izdzīvošanai. Arī sīkputnu vielmaiņa ir ātra, un tie ēd daudz, līdz ar to lielā aukstumā vārgākais var neizdzīvot.

Kas jāzina par putnu barošanu, lai nenodarītu putniem pāri, kā arī pārmērīgi neiejauktos viņu dzīves procesos, skaidrots šajā rakstā.

Starp citu, janvāra beigās noslēdzās Latvijas Ornitoloģijas biedrības rīkotā akcija "Ziņo par putniem dārzā", kuras ietvaros 280 putnu barošanās vietās Latvijā saskaitīti 9838 putni, pārstāvot 53 putnu sugas. Tieši zīlītes bija topa augšgalā – visbiežāk ziņots par tādām sugām kā lielā zīlīte (225 vietās), zilzīlīte (162 vietās) un lauku zvirbulis (104 vietās).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!