Foto: Kadrs no video

Jaunas ziņas atceļojušas no balto stārķu Fāzes un Volta ligzdas – visas piecas perētās olas izšķīlušās, tādējādi abiem kļūstot par daudzbērnu vecākiem, liecina ieraksts "Sadales tīkls" feisbuka lapā.

Vēstīts, ka putniem sāksies ļoti darbīgs un atbildīgs posms, lai visus mazuļus spētu sekmīgi izaudzināt. Kā redzams video, mazajiem cālēniem pārtika tiek pasniegta, stārķim iztīrot savu guzu.

Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta Ornitoloģijas laboratorijas vadošā pētniece Dr.biol. Māra Janaus uzsvērusi, ka visu piecu jaunputnu izaugšana līdz lidspējas vecumam vērojama ļoti reti – vien 1% gadījumu. To ietekmēs gan barošanas apstākļi, gan stārķu vecāku iepriekšējā pieredze un fiziskā kondīcija. Jau vēstījām, ka 22. maijā ligzdā izšķīlās pirmais cālēns.

Fāze un Volts ligzdā apmetās šī gada aprīlī, un jau neilgi pēc tam tajā tika izdēta pirmā ola. Tomēr priecīgo notikumu pārtrauca svešas stārķu mātītes iebrukums, no ligzdas izgrūžot tobrīd vienīgo olu, kam sekoja iebrucējas pārošanās ar Voltu. Ornitologi, komentējot notikumus, skaidroja, ka konkurentes iebrukums noticis, jo šādi dzīvnieki cīnās par sava ģenētiskā materiāla saglabāšanu, un nesteidzās izteikt minējumus, vai notikušais satricinās svēteļu pāra veiksmīgu ligzdošanu. Tomēr jau drīzumā ligzdā tika izdētas jaunas olas, un Fāze ķērās klāt cītīgai mazuļu perēšanai.

Līdz 31. augustam "Sadales tīkla" mājaslapā, LDF "YouTube" kanālā, portālā "dabasdati.lv", LDF mājaslapā (Tiešraižu sadaļā) un "LMT Straumē" ir skatāma tiešraide no balto stārķu ligzdas. Tiešraide organizēta ar mērķi ļaut skatītājiem sekot līdzi stārķu gaitām pavasarī un vasarā, kad aug mazuļi, vienlaikus labāk iepazīstot aizsargājamo putnu un aktualizējot jautājumu, kā iedzīvotāji var palīdzēt stārķu izmitināšanā savos īpašumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!