tomāti, zaļi tomāti, lauka tomāti, tomāts
Foto: Shutterstock
Jau tūliņ klāt augusts, bet siltumnīcā neviena sarkana tomātiņa! Šādu sūdzēšanos var lasīt daudzās dārzkopju domubiedru grupās, jo tomātu nesārtošanās kļuvusi par lielu sāpi. Kā tomātiem likt sārtoties?

Sena tautas gudrība vēsta, ka siltumnīcā jāstaigā sarkanā apakšveļā vai tajā jāizkar sarkans audums. Tā, piemēram, domubiedru grupās var lasīt vēl šādus ieteikumus – siltumnīcā jāliek sarkani spaiņi, jāizliek banānu mizas, jāizkarina sarkana lupata, tomāti jālaista ar banānu mizu ūdeni, jāatstāj viens sārtais tomāts, lai pārējie redz, ka viņiem arī jāgatavojas utt. Kā ir patiesībā? To vaicājām pieredzes bagātajiem tomātu kolekcionāriem.

"Pamatā jābūt pacietīgiem, bet ir paņēmieni, kā var pastimulēt tomātu sārtošanos," sarunā ar portālu "Māja&Dārzs" stāsta tomātu kolekcionārs Jānis Andersons. Viņš iesaka vairākus veidus, kā tomātu sārtošanos var pastimulēt, piemēram, var virs attiecīgā ķekara noņemt lapas, tad vēl var neplūkt uzreiz nost pirmo sārto tomātu, jo tas, kā norāda kolekcionārs, palīdzēs pārējiem gatavoties. "Stādu var aplaistīt ar joda šķīdumu. Viena aptiekā nopērkamā pudelīte jāsalej 10 litros ūdens. Katru stādu salaista ar 10 litriem ūdens, tas vienam stādam nebūs par daudz! Bet tas jādara pie nosacījuma, ja stāds ir nobriedis," padomos dalās Andersons. Tomātu kolekcionārs arī novērojis, ka šogad tomātiem augšana un nobriešana ir lēnāka, bet tas ir karstā laika dēļ."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!