Vai meistari ir jācienā ar kafiju un smalkmaizītēm?
Foto: DELFI
Kad stāstīju, ka Latgalē meistariem mēdz pasniegt pat trīs kārtu pusdienas – ar zupu, pamatēdienu un pat saldo, kolēģi izbrīnīti man vaicāja: nopietni? Jā, pavisam nopietni, arī pati esmu meistariem gatavojusi ēdienus. Vai mājokļa saimniekam meistars būtu jāuzcienā ar kafiju un gardumiem? Vai tas ir labas žests vai gluži otrādi – nevēlama rīcība – to vaicājām etiķetes speciālistei, meistariem, kā arī mājokļu saimniekiem.

"Etiķete nenosaka, ka to nedrīkst darīt vai to, ka tā ir jādara. Tas ir labas gribas žests," sarunā ar portālu "Māja&Dārzs" norāda Latvijas pazīstamākā etiķetes eksperte Aija Strautmane. "Ja tiek noslēgts līgums un tajā nav ierakstīts, ka jānodrošina pusdienas, tad tas nav jādara. Līgumā arī var atrunāt, ka saimnieki gādā pusdienas. Taču bieži vien līgumus neslēdz, tāpēc jau ir lielas problēmas ar meistariem."

Kā vēlreiz uzsver Strautmane – meistaru cienāšana ir labas gribas žests. "Ja saimnieks remontdarbu laikā ir mājās un to remontē patīkams meistars, kāpēc to neuzcienāt? Arī es kādreiz esmu cienājusi meistarus, arī manas meitas to darīja, kad bija maziņas. Viņas meistariem sasmērēja maizītes," atminas etiķetes speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!