Foto: Shutterstock
Tuvojoties gada nogales svētkiem, jautājums "Ko uzdāvināt?" jau vairākas nedēļas nepamet daudzu prātus. Vēloties pārsteigt kādu mīļo ar citādu sveicienu, tiek apsvērta arī sunīša vai kaķīša ieaicināšana ģimenē. Plānojot, ko šogad likt zem eglītes, dzīvnieku patversme "Labās mājas" atgādina – dzīvnieks tomēr nav dāvana, ko likt dāvanu maisā.

"Sākot domāt par dāvanām saviem mīļajiem, nereti skati tiek raidīti dzīvnieku patversmju virzienā: "Uzdāvināsim mammai, vecmāmiņai, opim, dēliņam sunīti vai kaķīti." Stop! Dzīvnieki nav un nedrīkst būt dāvana, kas iegādāta emociju uzplūdā! Jo, kas mēdz notikt pēc svētkiem, – sajūsma noplok, labā griba izplēn un jauniegūtais dzīvnieks vairs nemaz nav tik vajadzīgs. Un nereti visā pasaulē piedzīvotas situācijas, kad neilgi pēc svētkiem jauniegūtais draugs tiek atdots atpakaļ sākotnējam īpašniekam.

Pasaulē veiktās aptaujas par Ziemassvētku dāvanu saņēmēju viedokļiem liecina, ka daļa no dāvanām tiek uztvertas kā formāla rituāla izpildīšana, daļa tiek atdāvinātas tālāk, vēl daļa neatvērtas tā arī gadiem put kādā plauktā. Un, ja ar nedzīviem priekšmetiem tā var apieties, tad pret dzīvniekiem šādi izrīkoties būtu necilvēcīgi.

Jūsu apdāvinātais, iespējams, nemaz nevēlas dzīvnieku, kas atbildību, rūpes un izdevumus prasīs padsmit gadu garumā, nevis tikai Ziemassvētku laikā! Jūsu apdāvinātais, iespējams, pats iegādātos pavisam cita izskata, rakstura, šķirnes vai sugas dzīvnieku, nevis jums simpatizējošo. Suns vai kaķis nav Ziemassvētku dāvana! Suns vai kaķis ir katra cilvēka paša izvēle, paša jūtu ķīmija un paša atbildība!

Tāpēc dzīvnieku patversmes, kas savā darbības politikā iekļāvušas atbildību par katru savu rūpju bērnu ne tikai uz brīdi, kamēr dzīvnieks ir patversmē, bet arī par viņa nākotni jau pie jaunā saimnieka, neakceptē, nepieļauj un nepraktizē dzīvnieku adopciju dāvināšanas nolūkos.

Dzīvnieka adopciju lūdzam vienmēr atbildīgi apsvērt, izvērtējot visu vēlmes un iespējas. Kad atbildīgais lēmums par dzīvnieka adopciju kopistiski pieņemts ģimenē, esiet laipni gaidīti "Labajās mājās"."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!