zemenes
Foto: Shutterstock
Pēdējo gadu laikā Latvijā būtiski pieaugusi interese gan par frigo zemeņu stādiem, gan par iespējām audzēt zemenes segtajās platībās. Vienlaikus audzētājiem vēl nav izpratnes, kādai jābūt šo stādu kvalitātes kritērijiem, norāda "Augusta zemenes" agronoms Guntars Dzērve.

Pēdējie gadi pierādījuši, ka uz Latvijas klimatiskajiem apstākļiem un to labvēlību paļauties ir pārāk liels risks. Piemēram, pērnā gada lielā karstuma rezultātā daudziem audzētājiem bojā aizgāja lielas ražas, jo ogas nogatavojās ātri, savukārt ierobežotā darba resursa dēļ to nebija iespējams operatīvi novākt.

"Neprognozējamie klimatiskie apstākļi; arvien pieaugošā tendence kaut vai uz balkona, bet pašiem audzēt zaļumus, ogas un dārzeņus, kā arī iespēja zemenes ēst jau pirmajā gadā pēc to iestādīšanas, veicinājis arvien pieaugošo interesi par frigo zemeņu stādiem. Ir tikai likumsakarīgi, ka rezultātā tirgū pieaug arī šo stādu piedāvājums," stāsta agronoms un turpina, ka galvenais frigo stādu kvalitātes nosacījums ir to pareiza uzglabāšana, savukārt ražas rezultāts atkarīgs no iegādātā stāda kategorijas un pareizas audzēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!