mikrozaļumi

Arvien palielinās cilvēku interese par mikrozaļumiem un iespējām izaudzēt tos pašiem. Mikrozaļumi piesaista ar to augsto uzturvērtību un patīkamajām organoleptiskajām īpašībām. Mikrozaļumus visbiežāk izmanto, lai uzlabotu salātu krāsu, tekstūru vai garšu galvenajiem ēdieniem, vai lai izrotātu dažādus ēdienus.

Mikrozaļumiem ir īss ražošanas cikls – atkarībā no sugas tas ilgst visbiežāk vienu līdz trīs nedēļas no izsējas līdz ēdamajai stadijai, kad pilnībā atvērušās pirmo īsto lapu stadijas lapiņas. Mikrozaļumu audzēšanā izmanto daudz dažādu sugu augus. No visām dzimtām Brassicaceae dzimtas augi (kāposti, brokoļi, kolrābji, redīsi) kļuvuši par visvairāk audzētajiem, jo to augšanas cikls ir īss, tiem ir ātra dīgtspēja, kā arī šie mikrozaļumi ir ar plašu lapu/kātiņu krāsu gammu un formu. No citām dzimtām plaša cilvēku interese ir arī pēc zirņu, saulespuķu un kressalātu mikrozaļumiem. Arī šīs sugas visbiežāk piedāvā dažādi mikrozaļumu audzētāji, un tās pieejamas veikalu piedāvājumā.

Lielākais pieprasījums pēc mikrozaļumiem ir gada tumšākajos mēnešos. Mikrozaļumu audzēšanai svarīgākais ir apgaismojuma un apūdeņošanas nodrošināšana. Lai veiksmīgi izaudzētu mikrozaļumus, jānodrošina 12 līdz 16 stundu ilgs gaismas periods, tādēļ agrā pavasarī uz palodzes tos mēģinot audzēt, tie izstīdz, ir blāvi. Dārzkopības preču veikalos palielinās dažādu LED lampu piedāvājums, kas ļauj izaudzēt kvalitatīvāku produkciju mājas apstākļos. Lielražošanā mikrozaļumu audzēšana lielākoties tiek īstenota slēgtās telpās, kurās nodrošina nepieciešamo klimatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!