Gurķi, tāpat kā ķirbji, arbūzi, melones un kabači, pieder pie ķirbju dzimtas, un šie augi dabiski ražo vielu, ko sauc par kukurbitacīnu, kas ir ļoti rūgts un lielos daudzumos var negatīvi ietekmēt cilvēka veselību. Lielākoties šī viela atrodas tikai auga lapās un kātā, bet noteiktos apstākļos var iekļūt augļos, tādā veidā radot mums zināmo rūgto garšu, skaidro portāls "Gardening Know How".
Viens no biežākajiem iemesliem, kādēļ gurķi izaug rūgti, ir karstums, kad gaisa temperatūra ir augstāka par 25–30 grādiem. Šis cēlonis iet roku rokā ar nevienmērīgu laistīšanu – ja gurķim pārmaiņus bijis sausuma un pārlaistīšanas periods, tas veido auglim rūgtus galus. Savulaik arī Dārzkopības institūta pētniece Solvita Zeipiņa "Māja&Dārzs" paskaidroja, ka sūri gurķi visbiežāk mēdz būt krasi atšķirīgo gaisa temperatūras un mitruma svārstību dēļ, tādēļ, ja reiz iesāki gurķus laistīt, tas jādara visu laiku, nevis pāris reizes sezonā.