siltumnīca, vasara, dārzs
Foto: Shutterstock
Lēniem soļiem klāt zogas vasaras izskaņa, taču darbu dārzā aizvien ir gana. Vēl vari paspēt iesēt augus, ar kuru ražu mieloties agrā rudenī, tāpat palēnām jau vari sagatavot siltumnīcā esošo augsni nākamajai sezonai. Vairāk par aktuālajiem darbiem siltumnīcā augustā skaidro dārzkopības eksperti.

Kā portālam "Māja&Dārzs" savulaik norādījusi dārzniecības "Neslinko" saimniece Elga Bražūne, agrās tomātu šķirnes beidz ražot augusta vidū vai beigās, un siltumnīcā paliek tukšas vietas, kurās iespējams izaudzēt otro ražu. Tukšajās tomātu un gurķu dobēs droši varam sēt visus augus, kuriem attīstības laiks ir līdz 60 dienām, ideālā gadījumā – ne vairāk par 45 dienām, norāda "Kesko Senukai Latvia" produktu speciāliste Līna Spure. Tie ir redīsi, salāti, rukola, zirnīši, burkāni, dilles, kāposti, sīpoli. "Protams, redīsi un burkāni nebūs tik lieli kā pavasarī sētie, tomēr iegūsiet svaigus dārzeņus, turklāt augustā sētajiem redīsiem būs daudz maigāka garša. Vēl viena priekšrocība, sējot augustā, – sēklas var likt uzreiz zemē, tās nav nepieciešams iepriekš izdiedzēt telpās, tikai jāraugās, lai zeme būtu mīksta un asniņi ātrāk tiktu uz augšu," norāda speciāliste.

Vasaras izskaņā varam arī zemei ļaut atpūsties un sagatavot to nākamajai sezonai, iesējot un vēlāk augsnē iestrādājot zaļmēslojumu. Kā rakstā "Kādus zaļmēslojuma augus izvēlēties savai siltumnīcai" skaidroja Lauku konsultāciju un izglītības centra vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils, zaļmēslojuma kultūru audzēšanā tiek uzsvērta labvēlīgā ietekme uz augsni, piemēram, tās izdala spēcīgus fitotoksīnus, kas nomācoši iedarbojas uz vairākiem kaitīgajiem organismiem, zaļmēslojuma kultūras irdina augsni, tā kalpo kā laba barības vide dažādiem mikroorganismiem, spēj likvidēt augsnes noguruma efektu, kā arī ir nozīmīgs organiskās vielas papildināšanas avots augsnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!